Home Νέα Επιτυχημένο και επίκαιρο το 1ο Συνέδριο για την καινοτομία και την κοινωνική...

Επιτυχημένο και επίκαιρο το 1ο Συνέδριο για την καινοτομία και την κοινωνική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα με τίτλο «Καινοτομώ και μένω στον τόπο μου»

0
150

Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2024

Επιτυχημένο και επίκαιρο το 1ο Συνέδριο για την καινοτομία και την κοινωνική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα με τίτλο «Καινοτομώ και μένω στον τόπο μου»

Επίκαιρο, σημαντικό και επιτυχημένο ήταν το 1ο Συνέδριο για την καινοτομία και την κοινωνική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα, που διοργάνωσε στην Κοζάνη το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. 

Σημαντικό, γιατί, όπως αποδείχθηκε από τις εισηγήσεις, η Κοινωνική Οικονομία έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας, ενώ το επιχειρηματικό αυτό μοντέλο ταιριάζει στην ελληνική περιφέρεια και ιδίως στη Δυτική Μακεδονία, που μετασχηματίζει την οικονομία της και διψάει για έξυπνες ιδέες και θέσεις εργασίας. Όπως προέκυψε εξάλλου, ο θεσμός των φορέων της αλληλέγγυας οικονομίας προσφέρεται για την υπηρέτηση των στόχων της συμπερίληψης, της ενσωμάτωσης και την καταπολέμηση των αποκλεισμών.

Επιτυχημένο, γιατί αποτέλεσε την πρώτη ολοκληρωμένη συνεδριακή προσπάθεια στον τομέα των ΚοινΣΕΠ, ενεργοποίησε τους εμπλεκόμενους, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή από τον κόσμο και έδωσε το έναυσμα για έναν δημιουργικό διάλογο στο θέμα.

Επίκαιρο, γιατί η Κοινωνική Οικονομία κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα, ενώ το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο θεσμικές βελτιώσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία και τέλος, γιατί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σχεδιάζει  συναφή εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για το θέμα.

Μέσα από τη γόνιμη συζήτηση, απαντήθηκαν ερωτήματα για το πως δημιουργούνται οι ΚοινΣΕΠ, ποιοί μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές, μα το σημαντικότερο συμπέρασμα ήταν πως μέσα από τη δραστηριότητά τους δημιουργούνται ευκαιρίες ενδυνάμωσης και ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Συντονιστής του συνεδρίου ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης, ενώ χορηγός επικοινωνίας το Επιμελητήριο Κοζάνης.

Μετά το πέρας των εργασιών, ακολούθησε έκθεση-παρουσίαση των 14 Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Στην τοποθέτησή του ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κοινωνική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων. «Είναι το πεδίο για αυτούς που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους συμμετέχοντας στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Δεν θέλουμε μόνο επενδύσεις, αλλά αυτές που δημιουργούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Θέλουμε ανάπτυξη συμπεριληπτική που να περιλαμβάνει όλους τους πολίτες» σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Οι ΚοινΣΕΠ εισάγουν στην ιδέα της επιχειρηματικότητας ανθρώπους που υπό άλλες συνθήκες ίσως να μην τολμούσαν ένα επιχειρηματικό βήμα. Παρουσιάζουν ευελιξία, διαθέτουν κίνητρα, προτάσσονται σε μια σειρά δημόσιων διαδικασιών και έχουν πολλά ανταγωνιστικά οφέλη. Δίνουν διέξοδο στη δημιουργικότητα και στηρίζουν την καινοτομία. Παράγουν θέσεις εργασίας και διανέμουν εισόδημα στους πολλούς. Προστατεύουν τους πιο αδύναμους στην επιχειρηματική και παραγωγική αλυσίδα από τους πιο ισχυρούς. Καταπολεμούν την κερδοσκοπία, τον αποκλεισμό, τη φτώχεια. Υπηρετούν την οικογένεια, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη συνοχή και άλλους δημόσιους στόχους».

Σε δήλωσή της, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε: «Είναι σημαντικό να εξηγούμε στον κόσμο με απλό τρόπο, τι είναι η κοινωνική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα, πόσες και ποιές ευκαιρίες δίνει σε νέους ανθρώπους, γυναίκες, άτομα με αναπηρία, άλλες ευάλωτες ομάδες να αποκτήσουν δουλειά και εισόδημα. Να μείνουν στον τόπο τους. Και επίσης είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πόσο πολύ μπορούν οι ΚοινΣΕΠ να στηρίξουν τη συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη της περιφέρειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μπορούμε και το κάνουμε οργανωμένα εδώ στο 1ο συνέδριο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Εδώ, στη Δυτική Μακεδονία, που λειτουργεί ήδη με επιτυχία σημαντικός αριθμός τέτοιων επιχειρήσεων. Ο στόχος μας είναι να μην μείνει κανείς πίσω. Αυξάνοντας τις ευκαιρίες και μειώνοντας τις ανισότητες».

Στις εισηγήσεις επί ειδικών θεμάτων, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Πρόδρομος Πύρρος, σημείωσε: «Στοχεύουμε στο να έχουμε ενέργειες που θα ενισχύσουν την τοπική αυτοδιοίκηση αναφορικά με την Κοινωνική Οικονομία. Την υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, διότι υπάρχει και μια έμφυλη διάσταση σε όλα αυτά. Τη διασύνδεση με τις ευάλωτες ομάδες. Δράσεις που αφορούν την στήριξη της εξωστρέφειας, την ένταξη ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Και βέβαια θα πρέπει να υποστηρίξουμε τους υφιστάμενους φορείς κοινωνικής οικονομίας να αναπτυχθούν και να τους αξιοποιήσουμε, όπως και την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε στα πανεπιστημιακά ιδρύματα».

Ακολούθησε η τοποθέτηση της κας. Νίκης Δανδόλου, Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η κα. Δανδόλου αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία, ανέφερε ότι η Κοινωνική Καινοτομία κατέχει κεντρική θέση ανάμεσα στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αποτελεί μια δραστηριότητα που είναι κοινωνική τόσο ως προς τους σκοπούς της όσο και ως προς τα μέσα της και ιδίως μια δραστηριότητα που σχετίζεται με την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων ιδεών που αφορούν προϊόντα υπηρεσίες και μοντέλα που ανταποκρίνονται σε κοινωνικές ανάγκες, ωφελώντας έτσι την κοινωνία, την απασχόληση και την οικονομία.

Όπως είπε: Μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 και ιδιαίτερα του προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» του ΕΣΠΑ, ακολουθώντας τη σύσταση Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχεδιάστηκε διακριτή προτεραιότητα για την κοινωνική καινοτομία με προϋπολογισμό 25 εκ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει δράσεις για την ενίσχυση της θεσμικής και επιχειρησιακής ενδυνάμωσης των εμπλεκόμενων φορέων, δράσεις για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας με στόχο την αύξηση της απασχολησιμότητας ανέργων και ειδικά ευάλωτων ομάδων, μηχανισμούς και εργαλεία για τον συντονισμό των δημόσιων πολιτικών και την απλοποίηση των διαδικασιών, καθώς και ανάπτυξη ειδικών χρηματοοικονομικών εργαλείων για την ανάπτυξη του θεσμού στη χώρα.  

«Το 2013, όταν έκανα το πρώτο μου επιχειρηματικό εγχείρημα και ίδρυσα μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση στην Ελλάδα, δεν υπήρχε ούτε πλαίσιο ούτε επαγγελματίες να με καθοδηγήσουν. Είμαι πολύ χαρούμενη που έντεκα χρόνια μετά, η Ελλάδα όχι μόνο αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα της Κοινωνικής Οικονομίας και των προοπτικών της, αλλά διοργανώνει το 1ο Συνέδριο Κοινωνικής Καινοτομίας στο οποίο παρουσιάζεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την κατάρτιση, τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής Καινοτομίας», δήλωσε από την πλευρά της η Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κα. Νεφέλη Χατζηιωαννίδου.

Τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκπροσώπησε η Δρ. Νίνα Διονυσίου, γεωπόνος, υπάλληλος στο τμήμα προγραμμάτων φορέων της διεύθυνσης άμεσων ενισχύσεων και αγοράς, υπεύθυνη των μέτρων προώθησης γεωργικών προϊόντων και οίνου. Μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Προέδρου του Οργανισμού, κ. Κυριάκου Μπαμπασίδη, τόνισε ότι  «οι ΚοινΣΕΠ παρέχουν τη δυνατότητα στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων να αναπτύσσουν βιώσιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες σε μια προοπτική ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, η συλλογικότητα στη δράση και την ευθύνη καλλιεργεί τους προσωπικούς δεσμούς και τονώνει το κοινωνικό πνεύμα προς διεργασίες κοινωνικά ωφέλιμες».

Τέλος, στη δεύτερη συνεδρία, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Κ.ΑΛ.Ο, κ. Στέλιος Κατωμέρης. Στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι «η Κοινωνική Οικονομία περιλαμβάνεται στα 14 σημαντικά οικοσυστήματα (Proximity & Social Economy) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τη βιομηχανική και περιφερειακή ανάπτυξη της Ευρώπης. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ως επιχειρήσεις της εγγύτητας σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση κάθε βαθμού, μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου. Ειδικότερα στη Δυτική Μακεδονία που αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο, η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή» ανέφερε μεταξύ άλλων.


Πηγή
Author: ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΕΛΛΗΣ

NO COMMENTS