Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης στο Talk Radio 98.9 – Η άνοδος των αμοιβών της εργασίας σε πραγματικούς όρους είναι κεντρικός σκοπός της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας – Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Η ανάπτυξη δεξιοτήτων αποτελεί το νούμερο ένα ζήτημα για την επόμενη δεκαετία στη χώρα

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης καλεσμένος στο Talk Radio 98.9 και τον Γιώργο Ευγενίδη, μίλησε για την αύξηση του Κατώτατου Μισθού και τα επιδόματα που επηρεάζει, για την περαιτέρω αύξηση του τα επόμενα χρόνια, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ενώ, απάντησε στην κριτική ότι όποια αύξηση στον Κατώτατο Μισθό πρακτικά δεν αποτυπώνεται λόγω αυξημένης φορολογίας

 

Πώς επηρεάζει τα επιδόματα η αύξηση του Κατώτατου Μισθού;

Η άνοδος των αμοιβών της εργασίας σε πραγματικούς όρους είναι κεντρικός σκοπός της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και μια από τις δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και της αύξησης των μισθών.

Από σήμερα 1η Απριλίου, ώστε να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, εφαρμόζεται ο νέος κατώτατος μισθός που αποτελεί την 4η αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019. Ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει από σήμερα στα 830 ευρώ, δηλαδή 50 ευρώ παραπάνω το μήνα και συνολικά 180 σε σχέση με τα 650 ευρώ του 2019.

Πρόκειται για μία αύξηση του 28% και συμπαρασύρει μια σειρά επιδομάτων, όπως το βασικό το επίδομα ανεργίας το οποίο είναι στο 55% του κατώτατου μισθού και πλέον διαμορφώνεται στα 509 ευρώ αλλά και μια σειρά από άλλα επιδόματα, όπως η ειδική παροχή μητρότητας που θα απολαύσουν οι μη μισθωτές και οι αγρότισσες, τα ειδικά βοηθήματα ευάλωτων ομάδων, τα ειδικά βοηθήματα σε εποχικά εργαζόμενους και βέβαια όλα αυτά σε συνδυασμό με τις τριετίες που έχουν ξεπαγώσει από 1/1/2024.

Τι απαντάτε στην κριτική ότι την όποια αύξηση Κατώτατου Μισθού την «τρώει» η αυξημένη φορολογία

Η αύξηση είναι περίπου στο 28%, υπάρχει πληθωρισμός ο οποίος είναι 15% με 16% αυτή την τετραετία, οι πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές, όμως οι αυξήσεις στους μισθούς είναι μόνιμες.

Αυτό που ακούγεται σε σχέση με τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές είναι σημαντικό, έχουμε μια επιβάρυνση της εξαρτημένης εργασίας και της μισθωτής, γιατί η φορολογία και η ασφάλιση μαζί συνδυάζουν πάρα πολύ υψηλούς συντελεστές.

Την προηγούμενη τετραετία μειώθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές, μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 μονάδες ενώ θα υπάρξει περαιτέρω μείωση για το 2025 και το 2027 άλλη μία ποσοστιαία μονάδα μείωσης 0,5 το 2024 και 0,5 το 2027, ούτως ώστε να ελαφρύνουμε ακόμα περισσότερο την επιβάρυνση και να απολαύσουν οι εργαζόμενοι μεγαλύτερο μισθό.

Η εξίσωση είναι δύσκολη και πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αλλά και τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί ένα μόνο εργαλείο οικονομικής πολιτικής που επηρεάζει τη λειτουργία εργασίας, όμως πρέπει να βλέπουμε και πως οι επιχειρήσεις μας σε αυτή τη διαδικασία -που κρατάει χρόνια αλλαγής παραγωγικού μοντέλου- θα είναι πιο παραγωγικές και πιο ανταγωνιστικές.  Χρειαζόμαστε επενδύσεις.

Μπορεί να επιτευχθεί ένας στόχος για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού τα επόμενα χρόνια;

Η Ελλάδα έχει μειώσει την ανεργία σε ποσοστό 10,4% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Γενάρη του ’24, η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πενταπλάσιος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το ίδιο δείχνουν και οι προβολές για το 2024.

Υπενθυμίζω ωστόσο, ότι η δεκαετία που πέρασε για τη χώρα από πλευράς οικονομίας ήταν καταστροφική την ίδια στιγμή που έβρεχε χρήμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Έχουμε πολύ έδαφος να καλύψουμε καθώς στην αύξηση της απασχόλησης γα παράδειγμα, έχουμε 400.000 θέσεις παραπάνω. Ο στόχος ωστόσο, είναι μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης, μεγαλύτερη είσοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας, των εργαζομένων άνω των 50 σε επίπεδο νέων ηλικίας 18-24, 18-25 που ήμασταν πρώτοι σε ανεργία τώρα είμαι περίπου τέταρτοι, πέμπτοι, έχουμε καλύψει έδαφος.

Η ανάπτυξη δεξιοτήτων, αποτελεί το νούμερο ένα ζήτημα για την επόμενη δεκαετία στη χώρα. Οι πόροι οι ευρωπαϊκοί που έχει εξασφαλίσει η χώρα για την κατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων είναι πάρα πολύ σημαντικοί και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις γιατί μαζί θα πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο προς όφελος όλων. Πρόκειται μια κατάσταση win-win.

Ακούστε το ηχητικό ΕΔΩ


Πηγή
Author: [email protected]

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα