Ο δημόσιος διάλογος γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αποκτά καθημερινά όλο και μεγαλύτερη έκταση. Ενσωματώνει, άλλωστε, σε δύο λέξεις αρκετά από εκείνα τα στοιχεία που ιντριγκάρουν το ενδιαφέρον: βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων, φέρνει μεγάλες αλλαγές, ακόμα και ανατροπές, θέτει τις κοινωνίες αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις.
Η Ευρώπη ετοιμάζει ήδη τον πρώτο παγκοσμίως ολοκληρωμένο κανονισμό AI για να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη και τη χρήση της, όπως καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ασφαλέστερες μεταφορές, ανάπτυξη μιας νέας γενιάς προϊόντων και υπηρεσιών, αποτελεσματικότερη παραγωγή, πιο βιώσιμη ενέργεια. Ζητούμενο το τελικό κείμενο να έχει συμφωνηθεί πριν υποδεχτούμε το 2024.
Τα κράτη καλούνται να παρακολουθήσουν εξελίξεις που τρέχουν με φρενήρεις ρυθμούς σ’ έναν αγώνα αντοχής και όχι ταχύτητας, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών.
Η χώρα μας τον Οκτώβριο στη διάσκεψη των EU MED9 για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, υπέγραψε με άλλες οκτώ χώρες, κοινή δήλωση για την αξιοποίηση της ΤΝ. Συγχρόνως, έχει συσταθεί Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου υπό την Προεδρία της Κυβέρνησης για την ΤΝ με έμφαση στον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα.
Το ψηφιακό άλμα που ξεκίνησε την προηγούμενη τετραετία, ενδυναμώνεται. Η Ελλάδα γίνεται πλέον αντιληπτή όχι μόνο ως «καταναλωτής» ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και ως «παραγωγός» καινοτομίας.
«Η Ελλάδα εξελίσσεται σε χώρα πρότυπο στην ψηφιοποίηση…Ολοένα και περισσότερες επαφές με το δημόσιο διεκπεραιώνονται ψηφιακά», έγραφε προ ημερών το Γερμανικό RND, την ώρα που οι Έλληνες αναδείκνυαν το gov.gr στο 2ο καλύτερο brand της «αγοράς», αξιολογώντας την εμπειρία του «καταναλωτή».
Είναι η επισφράγιση της σκληρής δουλειάς που έγινε την προηγούμενη κυβερνητική θητεία και συνεχίζουμε με ζητούμενο να κερδίζουμε καθημερινά τον πιο πολύτιμο πόρο: την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Τις επόμενες ημέρες το Νο 1 brand του ελληνικού δημοσίου μπαίνει στην εποχή της ΤΝ. Ο «ψηφιακός βοηθός» θα κάνει ευκολότερη και φιλικότερη κάθε αναζήτηση ανάμεσα στις 1602 υπηρεσίες του gov.gr και τις 3240 διοικητικές διαδικασίες του MITOS.
Παράλληλα, εργαζόμαστε για την επόμενη ημέρα του gov.gr με την υλοποίηση του έργου CRM “Ενιαία ψηφιακή υποδομή εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων”. Στόχος να προσφέρουμε μια ακόμα καλύτερη «εμπειρία χρήστη» σε πολίτες και επιχειρήσεις , παρέχοντας τη δυνατότητα να συναλλάσσονται με το Δημόσιο, ηλεκτρονικά από όπου κι αν βρίσκονται, από οποιαδήποτε συσκευή και από μια και μόνο οθόνη.
Και δεν σταματάμε εδώ. Η τεχνολογία είναι σύμμαχός μας και μπορεί να δώσει λύσεις σε ζητήματα πολιτικής προστασίας που συνδέονται άμεσα με την κλιματική κρίση, όπως η αντιμετώπιση πυρκαγιών ή πλημμυρικών φαινομένων. Ήδη οι πρώτες δοκιμές που κάναμε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου στην Πεντέλη σε συστήματα με αισθητήρες λέιζερ και κάμερες που παρακολουθούν δασικές εκτάσεις για την ανίχνευση καπνού, είχαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Ο Πρωθυπουργός στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα το έθεσε πολύ εύγλωττα: «Δεν υπάρχει τομέας πολιτικής που δεν θα επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη». H ΤΝ μπορεί να φέρει άμεσα και απτά αποτελέσματα σε μια σειρά δημόσιων πολιτικών. Από την υγεία με την ανάλυση ανωνυμοποιημένων δεδομένων ιατρικών εξετάσεων, τον έλεγχο των συνταγογραφήσεων, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης ή τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης, μέχρι την απλοποίηση των διαδικασιών, την κατάργηση πιστοποιητικών και την αντιμετώπιση των deep fake news.
Η ανάπτυξη όμως AI εφαρμογών απαιτεί και προϋποθέτει επενδύσεις σε σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές.
Το 2024 η χώρα μας θα αποκτήσει έναν από τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο «Δαίδαλος» θα δημοπρατηθεί εντός του 2023 και θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την εξατομικευμένη ιατρική, την πυροπροστασία, τον χωροταξικό σχεδιασμό, την έξυπνη κινητικότητα, τα αυτόνομα οχήματα κ.α.
Εκτός των 50 εκατ. ευρώ για τον «Δαίδαλο» προωθούμε επιπλέον επενδύσεις για την επέκταση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων data centers, ύψους πάνω από 80 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας στο ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό να αναδειχθεί η Ελλάδα σε hub ψηφιακής καινοτομίας.
Οι αλγόριθμοι και η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μια μελλοντική συνθήκη. Είναι μια συνθήκη που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και που θα “χάσουμε” αν εκ προοιμίου τη δαιμονοποιήσουμε.
Με σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, με προσήλωση στην ανθρωποκεντρική αποστολή των αναδυόμενων τεχνολογιών αιχμής, μπορούμε να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο το ψηφιακό κράτος. Μπορούμε να έχουμε ένα κράτος ακόμα πιο φιλικό, ακόμα πιο σύγχρονο, ακόμα πιο αποτελεσματικό, που θα κερδίζει καθημερινά την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ίδιο και τους θεσμούς του.
Πηγή
Author: press