03/11/2023
Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2023
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομιλία Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας: « Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ)»
Ευχαριστώ όλους και όλες, τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους για την καλοσύνη, τη φιλοτιμία και την προθυμία που είχαν να μείνουν μέχρι αυτή την ώρα εδώ και με τις τοποθετήσεις τους να εμπλουτίσουν αυτό τον διάλογο που ήταν πλούσιος και στις επιτροπές και στην Ολομέλεια απόψε.
Λοιπόν, καταρχήν να ξεκινήσουμε από κάτι δεδομένο και απλό. Tα εγκεφαλικά αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζονται με σωστό τρόπο. Νομίζω το άκουσα πραγματικά πολύ περιγραφικά από την εκπρόσωπο της Πλεύσης Ελευθερίας.
Δεν αντιμετωπίζονται. Έχουμε περίπου 57.000 εγκεφαλικά. Και αυτά αντιμετωπίζονται με πλημμελή τρόπο. Είτε έχουν να κάνουν με τη γρήγορη μεταφορά, που είναι κρίσιμο στοιχείο η ταχύτητα, είτε έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του εγκεφαλικού την ώρα που φτάνει σε ένα νοσοκομείο και από εκεί και πέρα με ποιον τρόπο αναλαμβάνουν οι θεράποντες να επέμβουν σε αυτό το περιστατικό.
Έχουμε 11.000 θανάτους, έχουμε 14.000 αναπηρίες, παραπληγικούς ανθρώπους, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και από εκεί και πέρα, φαντάζεστε πόσες δεκάδες χιλιάδες αναπηρίες έχουμε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας αυτού του ελλείμματος που έχει η χώρα.
Και αναρωτιέμαι, τώρα όλοι εσείς εδώ που είπατε ότι δηλώνετε «παρών», δηλώνετε επιφυλάξεις, δηλώνετε κατά, τι είναι αυτό όλο; Υπάρχει μια προσπάθεια εδώ να φτιάξουμε κάτι. Μέχρι τώρα δεν είμαστε ακόμα μέλος του ευρωπαϊκού σχεδίου για τα εγκεφαλικά, τώρα θα γίνουμε μέλος. Σε τι συνίσταται αυτή η άρνηση; Και αναρωτιέμαι και από τα μεγάλα κόμματα εδώ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι είναι αυτό που μου λέτε; Ξεκινάει μια πρωτοβουλία, θα σας πω και πώς θα γίνει. Σε τι συνίσταται λοιπόν το «παρών» και το «όχι»; Δημοκρατικό σας δικαίωμα είναι, αλλά εδώ νομίζω ότι απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι στους πολίτες, πρέπει να τεκμηριώνουμε αυτά που λέμε.
14.000 παραπληγικοί και 11.000 νεκροί. Και ερχόμαστε και λέμε ότι υπάρχει δυνατότητα, με βάση ευρωπαϊκά στοιχεία και δεδομένα να βοηθήσουμε. Πουθενά στην Ευρώπη και στον κόσμο δεν υπάρχει σε κάθε περιοχή, σε κάθε νομό, μια ΜΑΦ. Αυτό είναι ένα σχέδιο μακροπρόθεσμο.
Αλλά το γεγονός ότι κάνουμε αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο της Αθήνας πέντε κέντρα, στο συγκρότημα της Θεσσαλονίκης δύο κέντρα, στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας- στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, στα Γιάννενα, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο – κάνουμε άλλα τόσα κέντρα, αντίστοιχα με τα πανεπιστημιακά και κάνουμε και σε κάποιες περιοχές της χώρας όπως στη Λέσβο για το Βόρειο Αιγαίο, στη Ρόδο για το Νότιο Αιγαίο, στην Κέρκυρα, στην Κοζάνη για τη Δυτική Μακεδονία, στην Καλαμάτα για την Πελοπόννησο, έτσι ώστε να υπάρχει μια γεωγραφική κατανομή.
Και εδώ τίθεται και ένα άλλο ζήτημα, το κρίσιμο ζήτημα που θέσατε. Με ποιον τρόπο φτάνουν τα περιστατικά εκεί. Υπάρχει λοιπόν αυτή τη στιγμή ένα δίκτυο αεροδιακομιδών το οποίο κάνει 2.200 μεταφορές. Αεροδιακομιδές με τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα του «Σταύρου Νιάρχος» από την Ελευσίνα και υπάρχουν και τα ελικόπτερα του στρατού που ορισμένες φορές παρουσιάζουν προβλήματα.
…Στο Ηράκλειο υπάρχει το ΠΑΓΝΗ. Υπάρχει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Είναι πλήρες αυτό; Όχι. Έρχεται τώρα λοιπόν η κυβέρνηση, δημιουργεί έξι βάσεις ελικοπτέρων σε όλη τη χώρα, με το HEMS το σχέδιο, το είπατε προηγουμένως, που σημαίνει πια ότι θα έχουμε τη δυνατότητα πέρα από την έρευνα-διάσωση, σε περιπτώσεις ατυχημάτων να έχουμε αεροδιακομιδές, πολύ γρήγορα. Αυτό είναι ένα σχέδιο ολόκληρο, γιατί όπως είπαμε πολύ σωστά η ταχύτητα είναι συγκεκριμένο πολύ κρίσιμο ζήτημα.
Ποιος τα λέει αυτά, που τα είδατε εσείς ότι θα κάνουμε εκ των ενόντων τις ΜΑΦ; Θα κάνουμε προσλήψεις, 1.500 γιατρούς και 3.000 νοσηλευτές. Περιμένουμε και φέτος, όπως ξέρετε αυτές που λέτε ότι έχουν καθυστερήσει είναι άλλες περίπου 4.500. Για τις 2.500 έχουν βγει τα αποτελέσματα για νοσηλευτές και άλλους 1000 τώρα όπου να ‘ναι σε 15 μέρες περίπου θα έχουμε τα αποτελέσματα. Αλλά πέρα απ΄ αυτά έχουμε άλλες 3.000 νοσηλευτές νοσηλεύτριες το 2024. Για κάθε ΜΑΦ χρειάζονται 10 νοσηλευτές. Και μετά χρειάζονται ο νευρολόγος, ο παθολόγος, ο βασικός «παίκτης» στη ΜΑΦ που είναι ο ακτινολόγος ο επεμβατικός, άρα ο αγγειογράφος που κάνει τη θρομβεκτομή με τον κατάλληλο ακτινολόγο. Αλλά η δαπάνη για τη δημιουργία της ΜΑΦ είναι 120.000 ευρώ. Ο αγγειογράφος είναι το κρίσιμο μηχάνημα, ο εξοπλισμός ο οποίος κοστίζει.
Και επίσης, θέλω να σας πω και κάτι άλλο, θαρρείτε ότι εγώ ως ο αρμόδιος Υπουργός κάθισα εδώ και έκανα ένα σχέδιο μόνος μου; Συμμετέχει η Νευρολογική Εταιρεία και όχι μόνο η Νευρολογική Εταιρεία, κάποιος το είπε πάλι εδώ λάθος, οι νευρολόγοι για τα αγγειακά εγκεφαλικά, αυτή η ειδικότητα. Οι ακτινολόγοι οι επεμβατικοί, με αυτούς μιλάω, αυτοί εκπαιδεύουν σήμερα το προσωπικό. Από 30 Ιουλίου ασχολούμαστε με αυτό το θέμα, έχουμε στείλει έγγραφο σε όλους και στα 18 με εξαίρεση το Νοσοκομείο Νίκαιας. Σήμερα εγώ πραγματικά δέχομαι ότι πρέπει να μπει το Νοσοκομείο Νίκαιας, γιατί είναι ένα μεγάλο βαρύ νοσοκομείο κορμού, λαϊκό νοσοκομείο, σε περιοχές οι οποίες έχουν ανάγκη.
Τίποτα δεν έγινε στην τύχη μέχρι τώρα, έγιναν μελέτες για τους χώρους και σε λίγες εβδομάδες ξεκινούν τουλάχιστον δύο να υλοποιηθούν. Σε τι συνίστανται λοιπόν όλα αυτά που μου λέτε; Αλήθεια, τι είδους αντιπολίτευση είναι αυτή; Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά. Και ποιος πολίτης που μας ακούει τώρα και θα πει ότι αυτή η αντιπολίτευση είναι σωστή, δίκαιη και εν πάση περιπτώσει συμβάλλει στο να γίνει καλύτερη η κυβέρνηση; Γιατί αυτόν τον στόχο έχει η αντιπολίτευση. Και τα ακούω όλα και ακούω και καλές γνώμες, θετικές. Άκουσα για τη Χαλκιδική προηγουμένως που είπατε και μια σειρά άλλα πράγματα που τα ξέρω κι εγώ όπως κι εσείς από προσωπική εμπειρία. Άρα λοιπόν τίποτα δεν είναι στην τύχη εδώ, όλα είναι μελετημένα για να τα πάμε. Δεν υπάρχουν δυσκολίες; Πολλές. Και θέλω να πω και κάτι ακόμα γενικότερο. Οι αφορισμοί είναι μία πρακτική η οποία δε βοηθάει.
Υπάρχει ένα θέμα στο σύστημα Υγείας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει υγειονομικό προσωπικό. Δεν υπάρχει προθυμία προσωπικού να προσέλθει για πάρα πολλούς λόγους. Άρα, λοιπόν, υπάρχει ένα έλλειμμα δηλαδή εργατικών χεριών στον τομέα της υγείας, 1 εκατομμύριο στην Ευρώπη. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι στα συστήματα υγείας λείπουν στην Ευρώπη και υπάρχει μια ανταλλαγή, όπως βλέπετε, από τη Νότια Ευρώπη πηγαίνουν στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά και η Βόρεια Ευρώπη δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της. Μπορεί να τις καλύψει σε γιατρούς από τη Νότια Ευρώπη, από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία ενδεχομένως, αλλά σε νοσηλευτικό προσωπικό αναγκάζεται ή θέλει να εισάγει μεταναστευτικό προσωπικό, μετανάστες από άλλες ηπείρους.
Υπάρχει μια πραγματικότητα. Πάνω σε αυτά πρέπει να σκύψουμε. Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν σε καθημερινή βάση και δυσλειτουργίες και τα ελλείμματα, αλλά γίνεται μία προσπάθεια και είμαι βέβαιος ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα το επόμενο διάστημα να συζητήσουμε πάνω σε όλα αυτά. Πολύ καλοπροαίρετα. Ανοιχτά. Εγώ δεν έχω να κρύψω τίποτα, αλλά ας κάνουμε ένα διάλογο ειλικρινή.
Έρχεται εδώ μια καινοτομία. Γιατί δεν την έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αυτήν την καινοτομία; Τι είναι; Κάτι καινούριο τα εγκεφαλικά; Χάνονται άνθρωποι τόσα χρόνια. Γιατί δεν το κάνατε; Και έρχεστε τώρα και μου λέτε εδώ ότι ξέρετε αυτό δεν είναι καλό ή δεν θα γίνει ή καλό είναι, αλλά είναι προθέσεις. Τι είναι αυτά όλα; Δεν πείθουν αυτά. Είναι μια παρέμβαση η οποία πραγματικά θα δώσει, προσπαθεί να δώσει, θα επιχειρήσουμε, θα παλέψουμε να χτίσουμε τις ΜΑΘ, να σώσουμε ζωές. Να έχουμε λιγότερες αναπηρίες. Λιγότερους θανάτους. Δεν θα τα λύσουμε όλα, αλλά είναι ένα βήμα μπροστά. Επιτέλους η χώρα να αποκτήσει μια δομή και υποδομές στα νοσοκομεία μας που θα σώσει ζωές και φέρνουμε και κάτι άλλο, πολύ σύντομα θα το φέρουμε. Για το τραύμα. Τα παιδιά που σκοτώνονται στους δρόμους με τις μηχανές, τα ατυχήματα στους δρόμους, στα τροχαία ατύχημα. Αυτά που αφήνουν παιδιά νέα ανάπηρα και δεν έχουμε πολιτική για το τραύμα επίσης.
Θα το φέρω σύντομα να το συζητήσουμε εδώ και όλα αυτά έχουν να κάνουν ακριβώς με αυτά που μας λείπουν και μπορούν πραγματικά να σώσουν ζωές.
Υπάρχουν οι λίστες των χειρουργείων. Εδώ είμαστε και σε αυτό θα απαντήσουμε. Κάναμε τη νομοθετική ρύθμιση, να έχουμε μία εικόνα σε ένα μήνα περίπου να έχουμε μία εικόνα ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες αυτή τη στιγμή σε χειρουργικές επεμβάσεις και μετά θα δώσουμε απάντηση. Τίποτα δεν θα αφήσουμε έτσι, αλλά μέσα στο πλαίσιο της αλήθειας που πρέπει να μας διακρίνει και των αναγκών της χώρας, οι οποίες φορτωθηκαν στο σύστημα, κυρίως λόγω του κορονοϊού. Νομίζω ότι εγώ είμαι ευχαριστημένος πραγματικά από αυτό που συνέβη σήμερα μέσα από τον διάλογο που αναπτύχθηκε εδώ, γιατί ακούστηκαν πολύ χρήσιμες απόψεις, καλοπροαίρετα.
Η κριτική από κάποιους ήταν χρήσιμη, αλλά αυτού του οποίου η άρνηση που οφείλεται σε καθαρά μια πολιτική βάση αντιπολιτευτική χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση, αυτό πραγματικά με ξεπερνάει και μας ξεπερνάει. Και ξεπερνάει και τον κόσμο.
Ας ελπίσουμε, επειδή αυτοί που συμμετέχουν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και αυτοί που συμμετέχουν εδώ, όλοι οι συνάδελφοι, όσοι συνάδελφοι συμμετέχετε και συμμετέχουμε και εμείς σε αυτές τις συζητήσεις, πραγματικά να μπορέσουμε μέσα από τη συζήτηση να γίνουμε ακόμα περισσότεροι ουσιαστικοί.
Σας ευχαριστώ πολύ όλες και όλους πραγματικά για τη συμβολή σας στο να το κάνουμε ακόμα καλύτερο το νομοσχέδιο. Εμείς εδώ θα κριθούμε από αύριο στην υλοποίηση και είμαστε ανοιχτοί στην κριτική για οτιδήποτε συμβεί, είμαστε ανοιχτοί και αν δεν προχωρήσει, αν υπάρξουν καθυστερήσεις, αν δεν υπάρξει πρόοδος, αλλά είμαστε και ανοιχτοί στις προτάσεις σας για να γίνουμε καλύτεροι.
Πηγή
Author: