Είναι πραγματικά συναρπαστικό το ενδιαφέρον των πολιτών για όσο μπορεί να φέρει στη ζωή μας η Τεχνητή Νοημοσύνη. Πολλοί φαντάζονται ακραίες καταστάσεις και σκηνικά βγαλμένα από ταινίες φαντασίας. Η πραγματικότητα όμως είναι πιο απλή -τουλάχιστον προς το παρόν! Ο στόχος που έχει τεθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να ζούμε σε ένα αποτελεσματικό ψηφιακό κράτος που εξελίσσεται και συμβάλλει σε μια άνετη καθημερινότητα για τους πολίτες. H Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν τον σχεδιασμό.
Το mAigov, ο πρώτος «Ψηφιακός Βοηθός» του Ελληνικού Δημοσίου, αποτελεί ένα απτό παράδειγμα για το πως η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει. Πρόκειται για ένα bot που δίνει εξατομικευμένες απαντήσεις σε ερωτήσεις που θέτουν οι πολίτες και αφορούν θέματα Δημόσιας Διοίκησης. Από την αρχή της λειτουργίας του έχει απαντήσει σε περισσότερο από 1,1 εκατομμύρια ερωτήματα. Αν αυτά τα μετατρέψουμε σε ουρές, τηλεφωνήματα, καθυστερήσεις ή λανθασμένη πληροφόρηση με τον συμβατικό τρόπο, γίνεται πολύ ευκολά αντιληπτή η αξία του.
Στην ίδια λογική, αξιοποιώντας τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, υλοποιήσαμε με το Υπουργείο Τουρισμού το mAiGreece. Πρόκειται για έναν εξατομικευμένο ταξιδιωτικό οδηγό για την Ελλάδα. Επιπλέον, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πιλοτικά αξιοποιήσαμε εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης στην εφαρμογή myCoast, έτσι ώστε να «σκανάρονται» παραλίες και να ανιχνεύονται άμεσα πιθανές παραβάσεις στην εκμετάλλευσή τους. Η πιο πρόσφατη δε χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης είναι στο Κτηματολόγιο, όπου με τη βοήθειά της, ο νομικός έλεγχος των τίτλων ιδιοκτησίας από τους αρμόδιου νομικούς, γίνεται πολύ πιο γρήγορα. Ακόμη, η τεχνολογία αυτή βοηθά στην ανίχνευση φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες και πυρκαγιές, ενώ με τη χρήση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης θα επιταχύνεται ο νομικός έλεγχος για ακίνητα στο Κτηματολόγιο.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης άμεσα από το Ελληνικό Δημόσιο. Σε όλους τους κλάδους δημόσιας πολιτικής, η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να διαμορφώσει νέες προοπτικές με στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Για αυτόν τον σκοπό χρειαζόμαστε σύγχρονες υποδομές, περισσότερα δεδομένα, αλλά και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των πολιτών.
Συστηματικά αναβαθμίζουμε τις ψηφιακές υποδομές της χώρας. Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης της τάξεως των 41,9 εκατ. ευρώ, η χώρα αποκτά ένα από τρία πιο ισχυρά υπολογιστικά συστήματα στον πλανήτη, τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλος». Η ισχύς του θα αποτελέσει τον πυρήνα για την ανάπτυξη του εγχώριου οικοσυστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης. Σημαντικές είναι και οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις σε Data Centers. Σε μια εποχή αυξανομένων αναγκών αποθήκευσης και διακίνησης δεδομένων η χώρα μας μετατρέπεται σε ισχυρό παίκτη στο συγκεκριμένο πεδίο, σε συνδυασμό με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τομέα στον οποίο επίσης τα πάμε εξαιρετικά καλά. Πρόκειται για εξελίξεις που σηματοδοτούν την επόμενη μέρα για την έρευνα στην Ελλάδα.
Σε αυτό θα συμβάλλει εντόνως και το Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων που υλοποιούμε. Αποκτώντας τουλάχιστον 15 μικροδορυφόρους, η χώρα θα διαθέτει μια σπάνια εργαλειοθήκη στο διάστημα. Σε πραγματικό χρόνο θα έχουμε πρόσβαση σε πολύτιμα δεδομένα που θα μας βοηθήσουν σε κρίσιμους τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η πολιτική προστασία, ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Προκειμένου να είναι δυνατή η περαιτέρω ανάπτυξη λύσεων, προχωρούμε στο άνοιγμα των δεδομένων του Δημοσίου σε μορφή Ai ready. Ακόμη, ένα τεράστιο πρόγραμμα ψηφιοποίησης αρχείων σε όλη την Ελλάδα είναι σε εξέλιξη. Έτσι μόνο η χώρα μπορεί να κλείνει τις εκκρεμότητές με το παρελθόν και να οργανώνεται σωστά για την πορεία στο μέλλον.
Η Ελλάδα διαθέτει στελεχιακό και επιστημονικό προσωπικό αξιώσεων, ενώ στόχος μας είναι η ανεύρεση και η αξιοποίηση ταλέντων που θα δραστηριοποιηθούν στο χώρο της τεχνολογίας. Πρόσφατα δημοσιεύσαμε τη νέα πρόσκληση του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός». Με 62,5 εκατ. Ευρώ αναβαθμίζουμε τις ψηφιακές δεξιότητες χιλιάδων πολιτών σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, πεδίο με απίστευτη δυναμική. Αξιοποιούμε τις δυνατότητές της, παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις και βρισκόμαστε σε εγρήγορση ώστε να προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας και ρευστής εποχής μας.
Πηγή
Author: press