Σημεία συνέντευξης Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πάνου Τσακλόγλου στο OpenTv και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» – Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πάνος Τσακλόγλου μίλησε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, στην τηλεόραση του Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και συγκεκριμένα για τις μεταρρυθμίσεις στα επαγγελματικά ταμεία αλλά και τις νέες ρυθμίσεις για την απασχόληση συνταξιούχων και την απονομή συντάξεων σε ασφαλισμένους με οφειλές στον ΕΦΚΑ.

Για την φορολόγηση των εφάπαξ των επαγγελματικών ταμείων

«Γενική αρχή είναι ότι εισόδημα πρέπει να φορολογείται μια φορά, στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως και μπαίνουν τα χρήματα αφορολόγητα (εισφορές) και βγαίνουν αφορολόγητα (εφάπαξ). Κάθε φορά που δίνεται μια φοροαπαλλαγή κάποιος την επωμίζεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κενό το καλύπτει ο πολύπαθος Έλληνας φορολογούμενος. Να δοθεί μια επιδότηση για την αύξηση των αποταμιεύσεων που είναι πολύ χαμηλή στην Ελλάδα, αλλά όλα έχουν κάποιο όριο. Για τον συνεπή ασφαλισμένο που θα έχει εισφορές στο δεύτερο πυλώνα για αρκετά χρόνια, η προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπει πολύ χαμηλή φορολόγηση και συγκεκριμένα 5% αν πάρει εφάπαξ και 2.5% αν πάρει σύνταξη.

Αυτό που ακούω ότι έρχεται Αρμαγεδδώνας δεν είναι σωστό. Το κύριο αντικίνητρο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχει να κάνει με το μικρό μέγεθος των Ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα επαγγελματικά ταμεία μπορεί να  δημιουργήσει κανείς είτε κλαδικά, είτε επιχειρησιακά. Αυτό που αλλάζουμε, είναι ότι επιτρέπουμε να γίνουν πολυεργοδοτικά ταμεία και, επιπλέον, βάζουμε κανόνες χρηστής διακυβέρνησης και ισχυρής εποπτείας».

Στρέφει το νέο νομοσχέδιο τους Έλληνες στην ιδιωτική ασφάλιση;

«Αντιθέτως. Η ιδιωτική ασφάλιση έχει δυο κομμάτια, το πρώτο είναι τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια. Αυτό που κάνουμε είναι να εξομοιώνουμε όλο το τοπίο και ακριβώς οι ίδιοι όροι οι οποίοι θα ισχύουν για τα επαγγελματικά ταμεία, θα ισχύουν και για τα ομαδικά ασφαλιστήρια. Το δεύτερο είναι ότι με την ατομική ιδιωτική ασφάλιση, για να κάνει κάποιος ιδιωτικό συμβόλαιο, οι εισφορές έχουν φορολογηθεί προηγουμένως».

Ο Υφυπουργός Εργασίας τόνισε επίσης, ότι «Το σωρευμένο ποσό στους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων σε επαγγελματικά ταμεία μέχρι την ψήφιση του νόμου παραμένει αφορολόγητο.  Η φορολογία ισχύει για τα ποσά που θα σωρευθούν μετά την ψήφιση του νόμου.  Επομένως, οποιαδήποτε ρευστοποίηση απλώς δεν έχει νόημα».

Η κλίμακα φορολόγησης έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

«Όσο περισσότερα χρόνια συμμετέχει κάποιος στον προαιρετικό δεύτερο πυλώνα (επαγγελματικά ταμεία ή ομαδικά ασφαλιστήρια), τόσο χαμηλότερος θα είναι ο φορολογικός συντελεστής. Έστω ότι κάποιος έχει 5 ή λιγότερα έτη ασφάλισης, τότε ο φορολογικός συντελεστής για το εφάπαξ θα είναι 20%, αυτό μειώνεται στο 15% για 6 έως 15 έτη ασφάλισης, στο 10% για 16 έως 25 έτη ασφάλισης και μόλις 5% αν έχει κάποιος από 26 χρόνια και πάνω.  Τα ποσοστά για τις συντάξεις θα είναι τα μισά από αυτά (από 10% έως 2.5%)».

Για τους εγκλωβισμένους συνταξιούχους λόγω χρεών και την πιθανότητα αύξησης του ορίου οφειλών πάνω από τις 30.000 ευρώ:

Ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι το μέτρο αφορά περίπου 12.000 δυνάμει συνταξιούχους πρώην αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με οφειλές μεταξύ 20.000 και 30.00 ευρώ, ενώ ξεκαθάρισε ότι η πληρωμή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι μια εθελοντική διαδικασία όπως στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Στην ερώτηση αν αναμένεται να αυξηθεί και άλλο το όριο χρεών ο Υφυπουργός  δήλωσε ότι θα πρέπει να δούμε πως θα πάει αυτό το μέτρο πρώτα, καθώς επίσης και ότι υπάρχουν δύο ακόμη προϋποθέσεις και συγκεκριμένα ο ασφαλισμένος να έχει πληρώσει εισφορές για τουλάχιστον 20 χρόνια και, δεύτερον, να μην έχει στον τραπεζικό του λογαριασμό πάνω από 12.000 ευρώ που σημαίνει ότι δεν πρόκειται για στρατηγικό κακοπληρωτή που έχει τους πόρους αλλά δεν πληρώνει.

Ασφαλιστικό και οικονομία:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υγιής οικονομία και υγιές ασφαλιστικό πάνε μαζί χέρι με χέρι. Αν ένα από τα δυο αρρωστήσει υποφέρει και το άλλο. Δηλαδή αυτό που έγινε σε προηγούμενες δεκαετίες, πριν ακόμα χειροτερεύσουν δραματικά τα δημογραφικά της χώρας, άρχισε το ασφαλιστικό μας σύστημα να έχει μεγάλα ελλείμματα που τροφοδοτούσαν το έλλειμμα του κρατικού μας προϋπολογισμού.

Στα αμέσως επόμενα χρόνια δεν αναμένουμε ότι θα υπάρξει κάποια σημαντική χειροτέρευση λόγω του ότι η ανεργία είναι μεν υψηλή αλλά πέφτει με γρήγορο ρυθμό, η απασχόληση των γυναικών αυξάνει τα τελευταία χρόνια και έχουν κλείσει οι πολλαπλές δίοδοι προς την πρόωρη συνταξιοδότηση ενώ δίνουμε με το νέο νομοσχέδιο κίνητρα για απασχόληση συνταξιούχων που σημαίνει περισσότεροι εργαζόμενοι και άρα περισσότερες εισφορές».

 


Πηγή
Author: [email protected]

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα