Συμμετοχή Υφυπουργού Εργασίας Π. Τσακλόγλου και ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Μηλαπίδη σε ημερίδα με θέμα τις «Προκλήσεις και προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση με τον Ν. 5078/2023» – Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Τσακλόγλου και ο ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Μηλαπίδης, απεύθυναν χαιρετισμό σε ημερίδα με θέμα τις «Προκλήσεις και προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση με τον Ν. 5078/2023» που διοργανώθηκε από το ΕΚΠΑ και το ΕΚΠΟΔΙ.

Π. Τσακλόγλου: Στόχος να αναπτυχτεί ο τομέας της επαγγελματικής ασφάλισης που θα αυξήσει τη συνταξιοδοτική αποταμίευση και θα εξασφαλίσει υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στους μελλοντικούς συνταξιούχους

Οι επενδύσεις αποτελούν το καύσιμο της ανάπτυξης και για να χρηματοδοτηθούν απαιτούνται αποταμιεύσεις. Διεθνώς, σημαντικό τμήμα αυτών των αποταμιεύσεων προέρχονται από τη συνταξιοδοτική αποταμίευση των νοικοκυριών μέσω του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης. Η αποταμίευση αυτή στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή.  Η δημιουργία του ΤΕΚΑ αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις ενώ η πρόσφατη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την επαγγελματική ασφάλιση μπορεί επίσης να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η μεταρρύθμιση της επαγγελματικής ασφάλισης αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της μακροχρόνιας συνταξιοδοτικής αποταμίευσης μέσω των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα:

  • Απλοποιεί τη διαδικασία ίδρυσης ΤΕΑ
  • Παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας πολυεργοδοτικών ΤΕΑ
  • Εισάγει σύγχρονους κανόνες διακυβέρνησης και διαφάνειας
  • Ενισχύει την εποπτεία των ΤΕΑ μέσω της μεταφοράς της σχετικής αρμοδιότητας στην Τράπεζα της Ελλάδας
  • Παρέχει φορολογικά κίνητρα για μακροχρόνια συνταξιοδοτική αποταμίευση και για παροχή σύνταξης αντί εφάπαξ.

Ειδικά για το ζήτημα της φορολογίας των προϊόντων των ΤΕΑ, ο κος Τσακλόγλου τόνισε ότι οποιαδήποτε φοροαπαλλαγή έχει κοινωνικό κόστος και οι φοροαπαλλαγές πρέπει να αιτιολογούνται αναδεικνύοντας το κοινωνικό όφελος που θα προκύψει από αυτές. Στην περίπτωση των ΤΕΑ προσδοκία μας είναι ότι το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που θεσπίστηκε για τα προϊόντα τους, θα οδηγήσει σε αύξηση των αποταμιεύσεων η οποία μέσω χρηματοδοτήσεων εγχωρίων επενδύσεων θα οδηγήσει σε επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης ενώ επίσης θα συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων.

Ν. Μηλαπίδης: Ο νέος νόμος για τα ΤΕΑ έχει αμιγώς μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά και φιλοδοξεί να χτίσει ένα θεσμό

Εδώ και τέσσερα χρόνια, οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του 1ου και του 2ου πυλώνα με:

  • Την εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τους τωρινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους,
  • Τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την ενιαιοποίηση κανόνων και παροχών,
  • Την παροχή ποιοτικών και αξιόπιστων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους.

Η γήρανση του πληθυσμού συνεπάγεται πως όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι καλούνται να καταβάλουν εισφορές για όλο και περισσότερους συνταξιούχους λόγω του διανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος.

Το πρώτο βήμα στην Ελλάδα για την άμβλυνση των επιπτώσεων του δημογραφικού στο ασφαλιστικό σύστημα έγινε στον 1ο πυλώνα  της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης με την ίδρυση του ΤΕΚΑ που προσφέρει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης μακροπρόθεσμα μέσω των επενδύσεων των ατομικών αποταμιεύσεων των ασφαλισμένων, ενώ περιορίζει και την έκθεση στο δημογραφικό κίνδυνο.

Το 2ο βήμα έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο με την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας και εποπτείας των ΤΕΑ με σκοπό την ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα ώστε οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν ένα επιπλέον αξιόπιστο εργαλείο μακροχρόνιας αποταμίευσης και συμπληρωματικής ασφάλισης

Διαθέτουμε πλέον νέα εργαλεία με τα οποία:

  • απλοποιούμε την ίδρυση ΤΕΑ με την καθιέρωση πρότυπου καταστατικού
  • επιταχύνουμε τις διαδικασίες έγκρισης
  • διευρύνουμε τη βάση των συμμετεχόντων στα επαγγελματικά ταμεία προωθώντας την ίδρυση πολυεργοδοτικών ταμείων.
  • αναβαθμίζουμε την εποπτεία των ταμείων που μεταφέρεται από το 2025 στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ψήφιση του νόμου ήταν το πρώτο ορόσημο και η εφαρμογή του, αποτελεί το δεύτερο και πιο σημαντικό. Οι προκλήσεις στην εφαρμογή του νόμου 5078/23 είναι πολλές. Ο νέος νόμος για τα ΤΕΑ -όπως και  όλοι οι νέοι νόμοι- θα κριθεί τελικά και συνολικά στην πράξη. Διατηρούμε την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο έχει αμιγώς μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά καθώς φιλοδοξεί να χτίσει έναν θεσμό που βελτιώνει την επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών, ενισχύει τη συμπληρωματικότητα μεταξύ των πυλώνων ασφάλισης και διασφαλίζει την οργανωτική και λειτουργική επάρκεια των ΤΕΑ παρέχοντας επαρκή και δίκαια κίνητρα για την ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης.


Πηγή
Author: [email protected]

spot_imgspot_img
Previous article
Next article
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα