Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού και του Υφυπουργού Υγείας για την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Alzheimer και την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

06/11/2023

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού και του Υφυπουργού Υγείας για την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Alzheimer και την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

Τους βασικούς άξονες του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Alzheimer και την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτριος Βαρτζόπουλος, αντίστοιχα.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε, επίσης, η Νευρολόγος Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer Δρ. Παρασκευή Σακκά, ενώ, μέσω Skype, συμμετείχε και ο Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins» στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Ενάντια στη νόσο Alzheimer, Κωνσταντίνος Λυκέτσος.

Αρχικά, ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτριος Βαρτζόπουλος παρουσίασε αναλυτικά την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Ακολούθως έκαναν παρεμβάσεις η Δρ Παρασκευή Σακκά και ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Λυκέτσος, ενώ ο Υπουργός Υγείας ανέπτυξε το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Alzheimer χαρακτηρίζοντάς την ως τη «νέα εθνική πανδημία».

Εισαγωγή Υφυπουργού Υγείας, Δημήτριου Βαρτζόπουλου

Κατ’ αρχάς, σας ευχαριστώ για την πολυπληθή παρουσία. Αυτό είναι καλό για το δικό μας υπουργείο. Ξέρετε, το δικό μας Υπουργείο αναφέρεται συνήθως μόνο σε περιπτώσεις καταστροφών, λιμών, σεισμών, καταποντισμών. Σας φωνάξαμε με τον Υπουργό, διότι πιστεύουμε ότι εκτός από τις καταστροφές καλό είναι να ανακοινώνουμε και να συζητούμε αν θέλετε κιόλας μαζί σας σε πρώιμο στάδιο τις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες, ιδίως αυτές οι οποίες έχουν έναν σαφή, θεσμικό χαρακτήρα, δηλαδή προβαίνουν σε μείζονες τομές στον τρόπο διοίκησης, αλλά και επιστημονικής αντίληψης του τρόπου διοίκησης των υπηρεσιών υγείας ή μεγάλων θεμάτων όπως αυτό που θα δείξει αμέσως μετά ο Υπουργός σχετικά με την άνοια.

Η δική μου παρουσίαση έχει σχέση με τον τρόπο με τον οποίον διοικούνται οι υπηρεσίες υγείας, αλλά συγχρόνως όπως σας είπα έχει σχέση και με την επιστημονική προσέγγιση αυτού του τρόπου, η οποία, κατ’ ουσίαν είναι η συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η οποία ξεκίνησε στη χώρα μας αρχές της δεκαετίας του ‘90, πριν δηλαδή από περίπου 30 χρόνια. Εκείνα τα οποία λοιπόν ολοκληρώνονται δεν είναι η επιστημονική έννοια της ψυχιατρικής μεταρρυθμίσεως, δηλαδή η έννοια της κοινοτικής ψυχιατρικής. Είναι η διοικητική παρέμβαση η οποία, πλέον, ολοκληρώνει τη διοικητική δομή, η οποία θα επιτρέψει την επιστημονική προσέγγιση της κοινοτικής ψυχιατρικής να αποκτήσει ουσία.

Εισαγωγή Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Συγχαίρω κατ’ αρχήν, τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο για το γεγονός ότι είναι ο εμπνευστής και διαμορφωτής του σχεδίου για τη ψυχιατρική, για τη μετάβαση μετά από 30 χρόνια μη ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής πολιτικής ψυχικής υγείας. Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος έφερε στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν λίγες μέρες και σήμερα ενώπιον σας αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση, προκειμένου να την ολοκληρώσουμε, ταυτόχρονα προσαρμόζοντάς την στις σημερνές ανάγκες.

Μιλάμε για το ελληνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Alzheimer, γιατί πραγματικά γίνεται μια προσπάθεια να φτιαχτεί ένα ελληνικό εθνικό σχέδιο και να πρωτοπορήσει η Ελλάδα σε ένα ζήτημα που αυτή τη στιγμή δεν έχει κάνει τα αναμενόμενα βήματα για μια πραγματικά αναμενόμενη εθνική πανδημία.

Η άνοια είναι ένα σύνδρομο που προκαλεί έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, απώλεια λειτουργικότητας, προκαλεί διαταραχές συμπεριφοράς, πλήττει πολύ πληθυσμό, πλήττει το 10% των ατόμων άνω των 65 ετών και πλήττει το 35% των ατόμων άνω των 80 ετών. Είναι μείζον ιατρικό, οικονομικό, κοινωνικό ζήτημα για το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, την εθνική οικονομία και την ποιότητα ζωής των οικογενειών, των νοικοκυριών.

Η νόσος Alzheimer για να μιλήσουμε πιο εξειδικευμένα, είναι η συχνότερη μορφή άνοιας. Παγκοσμίως περίπου 70% της κλινικής διάγνωσης της άνοιας αποδίδεται στο Alzheimer.

Παρέμβαση Δρ.Παρασκευής Σακκά

Εγώ ως εκπρόσωπος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια, αλλά και των οργανώσεων των φροντιστών και των ασθενών είμαι εδώ σήμερα για να πω ότι χαιρόμαστε πάρα πολύ που το μέγα ζήτημα της άνοιας, όπως θα δείτε και εσείς με στοιχεία μετά, μπαίνει πάλι στο προσκήνιο.

Υπήρχε ένα εθνικό σχέδιο δράσης από το 2016 το οποίο έπεσε και η πανδημία στη μέση αλλά δεν είχε υλοποιηθεί παρά σε μικρό βαθμό. Τα τελευταία τρία χρόνια είχαν γίνει κάποιες δομές και υπηρεσίες. Αυτό το εθνικό σχέδιο δράσης το πήρε το Υπουργείο και με την βοήθεια της εθνικής πρωτοβουλίας ενάντια στην Alzheimer που έχει επικεφαλής τον Κώστα Λυκέτσο από το Johns Hopkins και πολλά άξια μέλη και ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κο Λυκέτσο που ασχολείται με τη χώρα του από εκεί μακριά.

Και το εθνικό σχέδιο δράσης επικαιροποιημένο σε σημαντικό βαθμό ανανεωμένο, ολοκληρωμένο θα γίνει νόμος του κράτους, θα εφαρμοστεί. Και εκείνο που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι σήμερα παρουσιάζεται και το σχέδιο νόμου για τα δικαιώματα, για την καθημερινότητα, για τα διαδικαστικά θέματα που ρυθμίζουν τη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια και των οικογενειών τους, είναι ένας τομέας που είναι πάρα πολύ σημαντικός για να περνούν καλά αυτοί οι άνθρωποι.

Το σχέδιο νόμου υπήρξε εδώ και δύο τρία χρόνια, εμείς αγωνιστήκαμε πάρα πολύ και σαν Παρατηρητήριο και σαν οργανώσεις ασθενών το να ψηφιστεί αυτό το σχέδιο νόμου, το πήρε το Υπουργείο με τη συνεργασία μας, το έχει επεξεργαστεί και έχει συνεργαστεί και με τα άλλα υπουργεία και πιστεύουμε ότι σύντομα αυτό το νομοσχέδιο τομή θα γίνει νόμος του κράτους για το καλό των ασθενών μας και των οικογενειών μας. Και για αυτό για μια ακόμη φορά σάς ευχαριστούμε και εσάς και τους συνεργάτες σας, κύριε Υπουργέ.

Παρέμβαση μέσω SKYPE του Καθηγητή Κωνσταντίνου Λυκέτσου

Καλημέρα σας από Βαλτιμόρη. Ελπίζω να με ακούτε καλά. Με πολλές ευχαριστίες και συγχαρητήρια στον κο Χρυσοχοΐδη γιατί η πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, ήδη φέρνει αποτελέσματα. Αν υπολογίσετε ότι κάθε άτομο έχει ένα με δυο, πολλές φορές τρεις ανθρώπους που τον περιθάλπουν, τον υποστηρίζουν…άρα αυτή τη στιγμή στην χώρα περίπου κοντά το 10% του πληθυσμού {πάσχει} Αυτά τα νούμερα θα αυξηθούν ραγδαία και οφείλει η χώρα να προετοιμαστεί.

Το Παρατηρητήριο εδώ και πολλά χρόνια έχει κάνει μια πολύ δυνατή προσπάθεια και έχει συνεργασία με την ελληνική πρωτοβουλία για να ξεκινήσουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο σε αυτή την προσπάθεια. Με την πρόταση του Υπουργού, τη σύσταση του επιστημονικού συμβουλίου για την άνοια έχει δυνατότητες για να μπορεί να πετύχει τους στόχους του και να αναλάβει την επικαιροποίηση του σχεδίου για την άνοια. H επικαιροποίηση σήμερα είναι πολύ σημαντική.

Αυτή είναι {η αποστολή} του επιστημονικού συμβουλίου. Και σε αυτή την εθνική αντιμετώπιση θα είναι, όπως έχουμε προτείνει η πρωτοβουλία, που θα καλυτερεύσει τις δομές, θα καλυτερεύσει τη δημόσια ενημέρωση, θα καλυτερεύσει την έρευνα γύρω από την άνοια, ούτως ώστε το όραμά μας να εκπληρωθεί, ώστε η Ελλάδα θα είναι πρωτοπόρα χώρα στην αντιμετώπιση και υποστήριξη της άνοιας, πρώτα – πρώτα με ένα μήνυμα ελπίδας ότι η άνοια είναι μια πάθηση που αντιμετωπίζεται, ότι σιγά – σιγά θα δούμε θεραπείες που θα αλλάξουν δραστικά τα ερχόμενα χρόνια θα αλλάξουν δραστικά από την αντιμετώπιση της άνοιας, αλλά, παρόλα αυτά πρέπει να έχουμε μία αντιμετώπιση σε όλα τα προβλήματα που έχουνε οι άνθρωποι με άνοια και Alzheimer.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι παρουσιάσεις ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Υγείας απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, με τη συμβολή και της Δρ Παρασκευής Σακκά και του Καθηγητή Κωνσταντίνου Λυκέτσου.


Πηγή
Author:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα