«Από το Παρόν στο Μέλλον: Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις σε Δράση»
Εκδήλωση Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης
«Η πολιτική της κλιματικής ουδετερότητας είναι μονόδρομος για την επίτευξη χαμηλών τιμών ενέργειας», υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σε εκδήλωση με θέμα: «Από το Παρόν στο Μέλλον: Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις σε Δράση».
Με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να αποτελούν το βασικό μέσο γι’ αυτό το σκοπό, ο Υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση, πως εκτός από τους «κλιματικούς αρνητές», η ελληνική κοινωνία θα απομονώσει και τους «κλιματικούς υποκριτές», που μιλούν για κλιματική κρίση και ταυτόχρονα πολεμούν με κάθε τρόπο την περαιτέρω διείσδυση της «καθαρής/πράσινης» ενέργειας ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε (6/9), στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), από την Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το «παρών» έδωσαν, επίσης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Ταγαράς, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρος Βαρελίδης, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, ο Γενικός Γραμματέας Δασών, κ. Στάθης Σταθόπουλος, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Αποστολής «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030», κυρίες Χρύση Αποστολίδη και Μαρία Βασιλάκου, καθώς και στελέχη της Κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης, του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου.
Κατά την εκδήλωση, πραγματοποιήθηκαν δύο κύκλοι συζητήσεων, με τις εξής θεματικές ενότητες:
-«Οικονομικά προσιτή πράσινη ενέργεια: ευκαιρίες και προκλήσεις»
-«Κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντική διαχείριση: από τη θεωρία στην πράξη»
Στο πλαίσιο αυτών, αναλύθηκαν οι εξελίξεις των Κλιματικών Συμφώνων των ελληνικών Δήμων που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030».
Σημειώνεται ότι από το 2020 η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναλάβει το έργο της ενημέρωσης και του συντονισμού των ελληνικών Δήμων σχετικά με την Ευρωπαϊκή Αποστολή των Πόλεων, προωθώντας την ενεργό ανταπόκρισή τους στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.
Οι προσπάθειες αυτές επικυρώθηκαν τον Απρίλιο του 2022 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την επιλογή 6 ελληνικών Δήμων -Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη και Τρίκαλα- να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, ανάμεσα σε 377 υποψηφιότητες. Τέσσερις ελληνικές πόλεις, η Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα, η Κοζάνη και τα Ιωάννινα, έλαβαν το “EU Mission Label” από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την πιστοποίηση, δηλαδή, για τις πρωτοβουλίες τους, στο πλαίσιο της αποστολής «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030».
Η παραπάνω διάκριση αποτελεί σημαντικό ορόσημο, καθώς αναγνωρίζει την επιτυχημένη εφαρμογή του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού τους για την κλιματική ουδετερότητα, την επενδυτική τους στρατηγική, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει τη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την επίτευξη των στόχων τους.
Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, υπογράμμισε: «Είναι εξίσου κακό ή και ενίοτε χειρότερο το φαινόμενο της “κλιματικής υποκρισίας”, από αυτό της κλιματικής άρνησης. Στην περίπτωση των αρνητών, η πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινότητας έχει περιθωριοποιήσει τις μη επιστημονικές απόψεις τους. Οι “κλιματικοί υποκριτές”, ωστόσο, είναι μία πιο δύσκολη υπόθεση, διότι δηλώνουν μεν πως είναι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά εναντιώνονται στην τοποθέτησή τους, όπου είναι ρεαλιστικά εφικτό να γίνουν οι αντίστοιχες επενδύσεις. Πιστεύω ότι αυτό το φαινόμενο θα είναι προσωρινό και πως η ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας θα οδηγήσει, σταδιακά, στην απομόνωσή του. Με λογική, βάζοντας περιβαλλοντικούς κανόνες, φέρουσας ικανότητας, ανάγκης αξιοποίησης του διαθέσιμου δυναμικού, συνεννόησης, εφαρμογής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, κατανόησης των εύλογων και ενίοτε των μη εύλογων αντιδράσεων, θα καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα ωθεί στην πράσινη μετάβαση και στην κλιματική ουδετερότητα εντός και εκτός των πόλεών μας. Πιστεύω ότι αυτό θα επιτευχθεί. Και είναι πάρα πολύ χρήσιμο να γίνει, διότι η πολιτική της κλιματικής ουδετερότητας είναι μονόδρομος για την επίτευξη και χαμηλών τιμών. Αυτό είναι το μέλλον και από κοινού πρέπει να επιδιώξουμε να το επιτύχουμε, με ρεαλισμό, σωφροσύνη και προπαντός χωρίς υποκρισία».
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ανέφερε: «Συμβάλλουμε στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με πολυεπίπεδες δράσεις και πρωτοβουλίες. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των ελληνικών Δήμων με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που καλύπτει όλους τους τομείς, την ενέργεια, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τις μεταφορές, τη διαχείριση φυσικών πόρων και αποβλήτων. Με όρους βιώσιμης ανάπτυξης δίνουμε έμφαση στην προσαρμογή των πόλεών μας στην κλιματική αλλαγή εξασφαλίζοντας ένα υγιές μέλλον για τις επόμενες γενιές. Η επιτυχία της προσπάθειας για κλιματική ουδετερότητα εξαρτάται από τη συνεργασία και τη δέσμευση όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών».
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πηγή
Author: [email protected]