«Δεδομένου ότι δεν έχω μιλήσει καθόλου για την τροπολογία για τις τριετίες, μου δίνεται η ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε τη θέση της Κυβερνήσεως. Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, σίγουρα θυμάστε την ημέρα της 28ης Φεβρουάριου του 2012 όταν με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου ανεστάλησαν τα επιδόματα προϋπηρεσίας και ό,τι συνακόλουθο συνδέεται με τα επιδόματα προϋπηρεσίας.
Αν εφαρμόζαμε αυτό που εσείς τότε αποφασίσατε, δεν θα κάναμε απολύτως τίποτα. Θα περιμέναμε να ξημερώσει η μέρα που η ΕΛΣΤΑΤ θα έλεγε ότι έχουμε πλέον 4 συνεχόμενα τρίμηνα κάτω από 10% και την επομένη, αυτομάτως αφού αυτό έλεγε η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου του ’12, θα επανέρχονται οι τριετίες σε εφαρμογή.
Πότε περιμένουμε, χωρίς να είμαστε προφήτες, ότι αυτό θα συμβεί; Αν δείτε στον πίνακα την καμπύλη πτώση της ανεργίας -τον Αύγουστο είχαμε τη χαμηλότερη ανεργία εδώ και 15 χρόνια-, αυτό θα συμβεί περίπου σε 1,5 με 2 χρόνια από σήμερα. Χονδρικά κάπου στο 2025 θα είμαστε, όταν θα έχουμε 4 συνεχόμενα τρίμηνα κάτω από 10%. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε να περάσουν και αυτά τα δύο χρόνια, με τη δική σας απόφαση του ’12 και τότε να συζητήσουμε πως θα εφαρμοστεί η άρση της αναστολής.
Τι αποφάσισε η Κυβέρνηση και άκουσα με έκπληξη την κατηγορία και από εσάς και τον δικό σας πολιτικό χώρο; Να μην περιμένουμε αυτά τα δύο χρόνια. Γιατί να μην περιμένουμε; Διότι δεν θεωρούμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σοβαρό ζήτημα; Δηλαδή δεν έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν κύριε Κουκουλόπουλε, τι σημαίνει όταν οι κυβερνήσεις παίρνουν παράλογες αποφάσεις στην οικονομία; Δεν το ξέρουμε ότι αυτό τελικά γυρίζει μπούμερανγκ στους εργαζόμενους και στην ελληνική κοινωνία; Το ξέρουμε. Για αυτό εξεπλάγην. Δεν σας έχω στην πλευρά των λαϊκιστών. Σας έχω από την πλευρά των γενναίων που κρατήσατε όρθια την Ελλάδα στο ευρώ.
Έρχομαι λοιπόν και λέω το εξής. Θα μπορούσαμε και να μην κάναμε τίποτα. Και τι θα συνέβαινε; Θα παίρνανε οι εργαζόμενοι τις πρώτες τους αυξήσεις το 2025, η κάθε επιχείρηση θα εφάρμοζε τις τριετές κατά το δοκούν. Διότι εφόσον δεν υπήρχε πρότερος νόμος κανείς δεν γνωρίζει τι θα σήμαινε η άρση της αναστολής και προφανώς οι εργατολόγοι στην Ελλάδα θα βγάζανε πολλά λεφτά καθώς θα πήγαιναν χιλιάδες στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν αναδρομική εφαρμογή της αναστολής. Αυτό θα γινόταν. Αυτό εισηγηθήκατε να κάνουμε.
Ούτε η κυρία Αχτσιόγλου στην περίφημη εγκύκλιο δεν είχε βάλει αναδρομική εφαρμογή. Κανείς δεν είχε βάλει αναδρομική εφαρμογή. Για ποιο λόγο; Γιατί αν τεθεί ως πραγματικό ζήτημα η αναδρομική εφαρμογή αυτό θα σήμαινε από το 2012 έως το 2024 – 11 χρόνια απόσταση, τρεις τριετίες, 9 χρόνια- ότι όλοι σχεδόν όσοι έχουνε προσληφθεί αυτή τη δεκαετία, θα έπαιρναν αυτόματα αύξηση 30% στο μισθό τους. Πιστεύει το ΠΑΣΟΚ στα σοβαρά κύριε Κουκουλόπουλε και κύριε Μάντζιε, ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα άντεχαν σήμερα εφάπαξ 30% αύξηση στη μισθοδοσία τους χωρίς αυτό να σήμαινε σοβαρό κίνδυνο; Κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και όλες οι θυσίες που κάναμε να πάνε χαμένες;
Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που συνδυάζει δύο πράγματα: Κοινωνικά ευαίσθητη με ενσυναίσθηση, αλλά και πολιτικά σώφρων. Τι αποφασίσαμε λοιπόν; Κάναμε την εξής στάθμιση: να πάμε τις τριετίες, δηλαδή την άρση της αναστολής τους για να το λέμε σωστά, δύο χρόνια νωρίτερα.
Άρα, θα δώσουμε στο χώρο της εργασίας αυτό που έχασε ταχύτερα από αυτό που προβλέπει ο νόμος σας και σε αντιστάθμισμα του ότι πάμε δύο χρόνια νωρίτερα, θα ξεκαθαρίσουμε με νόμο ότι δεν υπάρχει αναδρομική εφαρμογή. Για ποιο λόγο; Διότι εάν η ελληνική οικονομία αντί να πάει προς την επενδυτική βαθμίδα πάει προς έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, όλα όσα έχουμε κερδίσει αυτή τη δεκαετία θα έχουν πάει χαμένα.
Και θέλω να πω προς τον ελληνικό λαό το εξής: Είμαστε η κυβέρνηση που έδωσε για πρώτη φορά αυξήσεις στις συντάξεις και δίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά από 12 χρόνια. Όλες οι προηγούμενες μόνο κόβατε. Είμαστε η κυβέρνηση που δίνει για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια αυξήσεις στο δημόσιο και είμαστε τώρα η κυβέρνηση που για πρώτη φορά αναστέλλει τις τριετίες και δίνει αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα, λελογισμένα όμως.
Ξέρετε γιατί τα επιτυγχάνει αυτά η Ελλάδα, με αυτή την κυβέρνηση; Γιατί έχουμε συνετή και σταθμισμένη οικονομική πολιτική, γιατί δεν παρασυρόμαστε από τον λαϊκισμό και τα εύκολα λόγια, αλλά δίνουμε αυτά που πράγματι αντέχει η οικονομία.
Με την απόφασή μας λοιπόν για την άρση της αναστολής του επιδόματος προϋπηρεσίας από την 1/1/2024 και όχι από την 1/1/2027, χιλιάδες εργαζόμενοι θα αρχίσουν να βλέπουν αυξήσεις στο μισθό τους. Ποιοι; Αυτοί που είχαν προσληφθεί πριν την 14η Φεβρουαρίου του 2012 που εσείς αναστείλατε, κι εγώ λέω καλώς αναστείλατε τότε την εφαρμογή του επιδόματος προϋπηρεσίας.
Κάποιος μπορεί να είχε εκείνη την ημέρα ένα 24ωρο για να κλείσει μία τριετία. Αυτός θα πάρει την αύξησή του στις 2 Ιανουαρίου του 2024. Κάποιος μπορεί να είχε υπόλοιπο ένα μήνα για να πάρει την αύξησή του. Ξέρετε πόσες χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που έχουν υπόλοιπα από τις τριετίες; Πάνω από 600 χιλιάδες. Άρα, πάνω από 600 χιλιάδες θα πάρουν αύξηση αυτή την τριετία 2024-2027 και θα την πάρουν.
Δεν έχετε καταλάβει τι γράφει η διάταξη. Κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν λέει ότι την 1/1/27 θα αποφασίσουμε εάν θα πάρουν την πρώτη τριετία. Την πρώτη τριετία την κατοχυρώνουν όλοι και αυτοί που προσελήφθησαν μετά το 2012 θα πάρουν την αύξηση το 2027 που θα έχουν θεμελιώσει την πρώτη τους τριετία.
Αυτό σημαίνει ότι οι Υπουργοί που θα είναι τότε – δεν λέω ότι θα είμαι εγώ αναγκαστικά Υπουργός εκείνη τη στιγμή, όποιον επιλέξει ο Πρωθυπουργός και ο ελληνικός λαός, το 2027 είναι χρονιά εκλογών-, θα σταθμίσουν εάν η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας επιτρέπει ή όχι να πάμε για τη δεύτερη τριετία.
Δεν έχω ανησυχία. Έχουμε σταθερή κυβέρνηση τετραετίας και θα κυβερνάμε μέχρι το 2027. Είμαστε λογικοί άνθρωποι, η ανεργία θα έχει πέσει πολύ κάτω από το 10% και θα μπορεί να δοθεί άνετα και η δεύτερη τριετία. Αλλά βάζοντάς το στη διάταξη, τι κάνουμε κύριε Κουκουλόπουλε και κύριοι άλλοι του ΣΥΡΙΖΑ; Στέλνουμε κι ένα σήμα στις αγορές ότι εδώ στην Ελλάδα δεν ξεχάσαμε ότι αναγκαστήκαμε να καταστραφούμε μία δεκαετία και να χάσουμε μια δεκαετία από τη ζωή μας για τα λάθη του παρελθόντος.
Και οι κινήσεις μας είναι σταθμισμένες στα όρια που αντέχει η τσέπη μας, αυτό λέει αυτή η διάταξη και γι’ αυτό μπαίνει το 1/1/2027 μέσα. Δεν μπαίνει για να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους, μπαίνει για να προστατέψει την ελληνική οικονομία από κινδύνους και περιπέτειες που παλαιότερες κυβερνήσεις δεν τα λαμβάνανε αυτά υπόψη και τα πληρώσαμε όλα αυτά μαζεμένα στο Καστελόριζο. Γιατί μάλλον τα έχετε ξεχάσει.
Εγώ δεν έχω πολιτική αμνησία. Εδώ ήμουν και στην ψηφοφορία για το πρώτο μνημόνιο, εδώ ήμουν και στην Κυβέρνηση Παπαδήμου και στο PSI, εδώ ήμουν και στην προσπάθεια Σαμαρά-Βενιζέλου να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ. Εδώ ήμουν όταν το καλοκαίρι του ’15 αναγκαστήκαμε και ψηφίσαμε το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ όταν η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε «λακίσει».
Και ξέρετε τι πιστεύω; Ότι θα είναι ντροπή μας ως πολιτικό σύστημα εάν συνεχίσουμε να παίρνουμε αποφάσεις στο μέλλον χωρίς να έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος.
Τη διάταξη λοιπόν αυτή δεν την πήραμε αψήφιστα. Όσοι λέτε ότι το έκανε ο Πρωθυπουργός γιατί υπήρχε αυτή η ζοφερή περίοδος των πλημμυρών και των πυρκαγιών έχετε δικαίωμα να το λέτε, δημοκρατία έχουμε. Σας δηλώνω στο λόγο της τιμής μου ότι κάνετε λάθος. Τη διάταξη τη δουλεύαμε με τον κύριο Πρωθυπουργό από τα μέσα Ιουλίου. Σχεδόν την δεύτερη εβδομάδα που ανέλαβα το Υπουργείο Εργασίας πήγα στο Μέγαρο Μαξίμου και έθεσα το ζήτημα των τριετιών και πως θα μπορέσουν να ξεπαγώσουν σταθμισμένα και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις και για την οικονομία.
Η απόφαση είχε ληφθεί από τον κύριο Πρωθυπουργό από τα μέσα Αυγούστου να ανακοινωθεί αυτό το μέτρο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Δεν έχει καμία σχέση το μέτρο που εξαγγέλθηκε με τα πρόσφατα γεγονότα στη Θεσσαλία, με τις πλημμύρες ή οτιδήποτε άλλο. Είναι μια απόφαση που την πήραμε όχι με γνώμονα την πολιτική στιγμή αλλά με γνώμονα την ανάγκη από τη μία οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να πάρουν γρηγορότερα αυξήσεις για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα του πληθωρισμού και της ακρίβειας που δυστυχώς υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, και από την άλλη να είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο εφαρμογής για να μην αφήσουμε χώρο για τα δικαστήρια και τους εργατολόγους να θησαυρίζουν πάνω στο πόνο των ανθρώπων.
Αυτός είναι ο λόγος που ήρθε τώρα αυτή η διάταξη και που ήρθε έτσι γραμμένη. Είμαι περήφανος που την εισηγούμαι στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και θα έπρεπε εσείς ειδικά του ΠΑΣΟΚ, που έχετε τη βασική συμμετοχή για την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 και ξέρετε πόσο κόστισε στην Ελλάδα ο λαϊκισμός του παρελθόντος, να την υποστηρίξετε μετά πάθους γιατί είναι σταθμισμένη και πατάει πάνω στα δικά σας βήματα.
Θα παρακαλέσω, στο χώρο που εκπροσωπείτε στην ιστορία και στο κόστος και στην πλάτη και στην ευθύνη που σηκώσατε και το αναγνωρίζω εκείνη την κρίσιμη ώρα, εγώ την επενδυτή βαθμίδα την πιστώνω και στο ΠΑΣΟΚ προφανώς, να μην παρασύρεστε στον λαϊκισμό τώρα. Είναι κρίμα για εσάς και για τη θέση σας στην ιστορία».
Ολόκληρη η τοποθέτηση :
Πηγή
Author: [email protected]