Χρηματοδότηση ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, από ευρωπαϊκά προγράμματα, εξασφάλισε ο Δήμος Αθηναίων, για την υλοποίηση του έργου ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου του Ωδείου Αθηνών. Πρόκειται για έκταση 9 στρεμμάτων, περιμετρικά των οδών Ριζάρη, Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου, Βασιλέως Γεωργίου Β’ και Ρηγίλλης. Την υλοποίηση του έργου, το οποίο παρέμενε σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες, αναλαμβάνει το Ωδείο Αθηνών.
Με την ολοκλήρωσή του θα αποδοθεί στους Αθηναίους ένας αναμορφωμένος χώρος πρασίνου, που θα συνδέει το Παγκράτι με το Κολωνάκι. Θα ενισχύσει τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη και θα συμβάλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση, μέσω της βελτίωσης του μικροκλίματος της περιοχής ενώ θα επιτευχθεί οπτική και λειτουργική σύνδεση με τους όμορους χώρους πολιτισμού: Του Βυζαντινού Μουσείου και του Λυκείου του Αριστοτέλη, του Πολεμικού Μουσείου και του Εθνικού Κήπου.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε δηλώσεις του για το έργο σημειώνει ότι έχει «πολλαπλό αποτύπωμα στο κέντρο της πόλης», καθώς ένας «παραμελημένος και αποκομμένος από τον αστικό ιστό, χώρος, θα διαμορφωθεί σε έναν αναβαθμισμένο και όμορφο χώρο πρασίνου, τον οποίο θα μπορούν να απολαμβάνουν οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας». Επισημαίνει δε, ότι ταυτόχρονα, η σύνδεση του εμβληματικού Ωδείου με τα παρακείμενα πολιτιστικά τοπόσημα θα συντελέσει στη δημιουργία ενός ορατού πόλου πολιτισμού στην Αθήνα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ του Ωδείου Αθηνών, Νίκος Τσούχλος, αναφερόμενος στο πάρκο του Ωδείου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι υπήρξε μια από τις μεγάλες αστικές εκκρεμότητες των τελευταίων δεκαετιών. «Παρ’ όλες τις κατά καιρούς επιμέρους εξωραϊστικές επεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων, ο χώρος παρέμενε στο σύνολό του ένα “no man’s land”, λειτουργικά αποκομμένος από τον αστικό ιστό και τους όμορους πολιτιστικούς οργανισμούς», τόνισε. Ο κ. Τσούχλος εκ μέρους του ΔΣ του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου Ωδείον Αθηνών – 1871 εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς το Δήμο για το «φιλόδοξο έργο ανάταξης και ανάδειξης του χώρου».
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η αναμόρφωση θα περιλαμβάνει τη δημιουργία διαδρομών εισόδου και δυναμικού στοιχείου νερού και πρασίνου, ουσιαστική επανάχρηση του αλσυλλίου στο νότιο τμήμα και ανάπλαση της βόρειας πλευράς. Το σημείο θα αναδειχθεί σε έναν ανοιχτό χώρο πρόσβασης όλων στην παιδεία και στον πολιτισμό, με υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δυνατότητας πολιτιστικών χρήσεων του ίδιου του Ωδείου.
Πηγή
Author: Φρόσω Ζαγορίτου