Energy Poverty Advisory Hub (EPAH) στον Δήμο Γρεβενών Localit | ΚΕΔΕ

Μεταξύ των πέντε δικαιούχων πανελλαδικά δήμων, είναι ο Δήμος Γρεβενών, για τη λήψη τεχνικής υποστήριξης από το Energy Poverty Advisory Hub (EPAH)- (Συμβουλευτικός Κόμβος για την Ενεργειακή Φτώχεια).

Ειδικότερα όπως ενημερώνει, οι Δήμοι Γρεβενών και Εορδαίας, ως εταίροι,μαζί με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕΔ ΔΜ), αποτελούν 2 από τους 5 δικαιούχους Ελληνικούς Δήμους για τη λήψη τεχνικής υποστήριξης από το Energy Poverty Advisory Hub (EPAH), την πρωτοβουλία της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Επιπροσθέτως επισημαίνει ότι, με κύριο γνώμονα την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η Δημοτική Αρχή Γρεβενών από πολύ νωρίς έχει επενδύσει στην υλοποίηση ενός μεγάλου στρατηγικού σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας, ξεκινώντας από το 2017 ένα ευρύ και καλά μελετημένο πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων δημοσίων κτιρίων με τη χρήση της αβαθούς γεωθερμίας, προϋπολογισμού άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ, επιτυγχάνοντας μείωση δαπανών για θέρμανση και ψύξη που αγγίζει το 70%.

Λίγα λόγια για το Energy Poverty Advisory Hub (EPAH):

Το Energy Poverty Advisory Hub (EPAH) είναι η κορυφαία πρωτοβουλία της ΕΕ με στόχο την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και την επιτάχυνση της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης.

Με τον όρο Ενεργειακή Φτώχεια εννοείται η αδυναμία των νοικοκυριών να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες κυρίως για θέρμανση και ψύξη. Το φαινόμενο μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει σειρά μέτρων για την καταγραφή και την αντιμετώπισή του.

Παράλληλα, οι τοπικοί και περιφερειακοί φορείς διαδραματίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς  απαιτούνται προσαρμοσμένες ενέργειες και πολιτικές.

Τα επόμενα βήματα για τους εταίρους του έργου περιλαμβάνουν την εκπαίδευση του προσωπικού αναφορικά με την ενέργεια, την ενεργειακή φτώχεια και τη συλλογή σχετικών δεδομένων, με στόχο την ωρίμανση των συνθηκών και του υλικού σε θέματα ενέργειας.


Πηγή
Author: Φρόσω Ζαγορίτου

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα