Ανοιχτές συναντήσεις για τα «Έξυπνα χωριά» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «LIFE ARCPROM – Bελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου – αρκούδας σε τέσσερα Εθνικά Πάρκα της N. Eυρώπης» διοργανώνει η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ σε συνεργασία τον ΟΦΥΠΕΚΑ.
Εταίροι του έργου, εκτός της «Καλλιστώ», είναι οι Μονάδες Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ των τριών Εθνικών Πάρκων της Ελλάδας, το Εθνικό Πάρκο Maiella της Ιταλίας, δύο Πανεπιστήμια (της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας) και δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις (Καλλιστώ και WWF Ιταλίας).
Τι είναι τα «Έξυπνα Χωριά»;
Τα «Έξυπνα Χωριά» είναι διευρυμένες κοινότητες σε αγροτικές περιοχές που, μέσω συμμετοχικών διαδικασιών και της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών, επενδύουν στη συνεργασία και την καινοτομία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σε τοπικό επίπεδο και συμμετέχουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της τοπικής στρατηγικής ανάπτυξης.
Αυτές οι προκλήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και μεταφορών, την ανεργία, τον χωρικό σχεδιασμό, την απομόνωση, τη μείωση του πληθυσμού, την εξάντληση των φυσικών πόρων, την κλιματική προσαρμογή και τη συνύπαρξη με την άγρια ζωή.
Στόχος των τριών αυτών συναντήσεων είναι να διερευνηθούν και να προωθηθούν καινοτόμες λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε Εθνικό Πάρκο μέσα από νέες συνέργειες και συνεργασίες που στοχεύουν στην βελτίωση της καθημερινότητας της τοπικής κοινότητας. Ειδικότερα:
Στις Πρέσπες, 23-24 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με την Μονάδα Διαχείρισης Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας:
Την πρώτη μέρα, στις 18:00 με 20:00, θα πραγματοποιηθεί στο καφενείο “Ω Λέλε” που βρίσκεται στην πλατεία του Άγιου Γερμανού, ανοιχτή ενημέρωση και συζήτηση με την τοπική κοινότητα σχετικά με τα «Έξυπνα Χωριά» και το πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας.
Την δεύτερη μέρα, στις 18:00 με 20:00, θα πραγματοποιηθεί, στο Δημαρχείο του Δήμου Πρεσπών (Λαιμός), η 4η συνεδρίαση της «Πλατφόρμας Συνύπαρξης Τοπικών Κοινωνιών-Αρκούδας»
Στην Β. Πίνδο, 25-26 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με την Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου:
Την πρώτη μέρα, στις 11:00 με 13:00, θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο Άνω Πεδινών, ανοιχτή ενημέρωση και συζήτηση με την τοπική κοινότητα σχετικά με τα «Έξυπνα Χωριά» και το πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας.
Την δεύτερη μέρα, στις 11:00 με 13:00, θα πραγματοποιηθεί, στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων, η 4η συνεδρίαση της «Πλατφόρμας Συνύπαρξης Τοπικών Κοινωνιών-Αρκούδας».
Στην Ροδόπη, 31 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με την Μονάδα Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης:
Την πρώτη μέρα, 31 Οκτωβρίου 2023, και ώρα 19:00 – 21:00, θα πραγματοποιηθεί στο παραδοσιακό καφενείο του Παναγιώτη Ιωσηφίδη στο Παρανέστι, ανοιχτή ενημέρωση και συζήτηση με την τοπική κοινότητα σχετικά με τα «Έξυπνα Χωριά» και το πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας.
Την δεύτερη μέρα, 1η Νοεμβρίου 2023, και ώρα 11:00 – 13:00, θα πραγματοποιηθεί, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Κάτω Θόλου (Παρανέστι), η 4η συνεδρίαση της «Πλατφόρμας Συνύπαρξης Τοπικών Κοινωνιών-Αρκούδας».
Για τις συνεδριάσεις και στα τρία Εθνικά Πάρκα:
Στη συζήτηση θα συμβάλουν εξειδικευμένοι επιστήμονες από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, μέλη πρωτοβουλιών για τα «Έξυπνα Χωριά», εκπρόσωποι της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου/ΟΦΥΠΕΚΑ, Διευθύνσεις Δασών και Δασαρχεία, Περιφέρεια, Δήμοι, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και άλλοι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και Σύλλογοι/Συνεταιρισμοί, Κυνηγετικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, Αναπτυξιακές Εταιρείες και Επιμελητήρια, Ερευνητικά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια, κάτοικοι της περιοχής που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και άλλοι περιβαλλοντικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, σωματεία και οργανώσεις.
Σε κάθε διήμερο συνεδριάσεων θα εξεταστούν δύο κύρια θέματα: Σε κάθε διήμερο συνεδριάσεων θα εξεταστούν δύο κύρια θέματα: Σχεδιασμός και υλοποίηση Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης (ΣΤΑ) και βελτίωση του κανονισμού αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.
Επίσης, θα προβληθούν ενημερωτικά βίντεο και φωτογραφίες καλών πρακτικών διαχείρισης της άγριας ζωής από άλλες περιοχές της Ευρώπης.
Η κατά τόπους Πλατφόρμα συγκροτείται από εκπροσώπους τοπικών φορέων, οργανώσεων και άλλων ενδιαφερομένων μερών που σχετίζονται με την παρουσία της αρκούδας στην περιοχή και την τοπική οικονομία .
Πηγή
Author: Ουρανία Σούλτη