LOCALIT

Εθνικό πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού για ευάλωτα νοικοκυριά και δήμους, μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων με την ονομασία «ΑΠΟΛΛΩΝ», εγκρίθηκε στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα παρουσίασε χθες η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, από το βήμα του Athens Investment Forum.

Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στην εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με συστήματα αποθήκευσης για την κάλυψη των ενεργειακών καταναλώσεων των ευάλωτων νοικοκυριών και του 50% των ενεργειακών αναγκών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού. Το ρεύμα θα παράγεται από 11 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,1 GW.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν δήμοι, οι οποίοι θα έχουν δημιουργήσει ή θα συμμετέχουν σε ενεργειακές  κοινότητες οι οποίες και θα αναλάβουν τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) των ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ το υπόλοιπο ρεύμα θα χρησιμοποιείται για τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης δημοτικών επιχειρήσεων και υποδομών όπως είναι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης , σχολεία, αθλητικά κέντρα και κοινής χρήσης χώροι.

Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα φωτοβολταϊκά σε ελεύθερους χώρους της περιοχής τους αλλά ακόμα και στις στέγες δημοτικών κτιρίων, σχολείων κ.λπ.

Ο προϋπολογισμός του «Απόλλων» θα είναι της τάξης των 120 εκατ. ευρώ. Οι δήμοι θα επιδοτούνται κατά 100% για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρίες.

Το πρόγραμμα για την πρόσκληση συμμετοχής δήμων θα αναλάβει να προκηρύξει η μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως ανέφερε η κ. Σδούκου, «Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ΟΤΑ και τους ευάλωτους συμπολίτες μας να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, με δεδομένο ότι η κεντρική κυβέρνηση δαπανά σημαντικά ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ρεύμα των ΟΤΑ τα οποία εκτίμησε σε 500 εκατ. ευρώ ετησίως για ΟΤΑ πρώτο και δεύτερου βαθμού. Μέχρι τώρα προσπαθούσε ο κάθε δήμος να φτιάξει ενεργειακή κοινότητα και ερχόταν στο υπουργείο για να ζητήσει ηλεκτρικό χώρο και χρηματοδότηση. Τώρα θέλουμε να το πάμε ανάποδα να πάμε σε ένα κεντρικό μοντέλο,  να υπολογίσουμε τις ενεργειακές ανάγκες κάθε περιφέρειας, να διαστασιολογήσουμε τα έργα ΑΠΕ που απαιτούνται για να καλυφθεί μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών και στη συνέχεια να προκηρύξουμε κεντρικά έναν διαγωνισμό για να γίνουν τα έργα μέσω των οποίων οι Ενεργειακές Κοινότητες της ΤΑ θα  καλύψουν ένα σημαντικό ποσοστό (της τάξης του 50% τις ενεργειακές τους ανάγκες), ενώ σε ότι αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά το ποσοστό της κάλυψης θα αγγίζει το 100%».

Να σημειωθεί ότι ανάλογο πρόγραμμα για δημιουργία ενεργειακής κοινότητας στην Αθήνα και στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών μέσω εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού είναι στην ατζέντα και του νέου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα.

Μάλιστα όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του για το δήμο Αθηναίων, το πρόγραμμα έχει κοστολογηθεί στα 50-60 εκατ. ευρώ, αλλά εκκρεμεί η συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ για την δέσμευση του απαραίτητου ηλεκτρικού χώρου που δεν απαραίτητο να είναι στην Αττική.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ενέργεια μπορεί να διαμοιραστεί σε 50-60.000 ευάλωτα νοικοκυριά, δικαιούχους του ΚΟΤ.


Πηγή
Author: Ουρανία Σούλτη

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα