Σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ (190/2022) για τον δημόσιο έλεγχο στο νερό , της απόφασης της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας για επιστροφή των μετοχών στο υπουργείο Οικονομικών εντός έξι μηνών και σε εφαρμογή της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης
Mεταβίβαση στο Δημόσιο του συνόλου των μετοχών που κατείχε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, προβλέπει μεταξύ των άλλων τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή στο νομοσχέδιο «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας- συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις».
Ειδικότερα προβλέπεται η μεταβίβαση στο Δημόσιο του συνόλου των μετοχών που κατείχε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Η ρύθμιση αυτή θεσπίζεται σε συμμόρφωση με την σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (190/2022), αλλά και σε εφαρμογή των σχετικών προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ εξέδωσε τον Φεβρουάριο του 2022 μία απόφαση – σταθμό, κατοχυρώνοντας τον δημόσιο έλεγχο στο νερό και απαιτώντας την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, που είχαν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο το 2016, πίσω στο Δημόσιο.
Τον περασμένο Μάρτιο η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο, πίσω στο Δημόσιο, δικαιώνοντας έτσι την προσφυγή των εργαζομένων στις δύο εταιρείες και πολιτών. Παράλληλα έδωσε διορία έξι μηνών στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να προβεί σε όλες τις ενέργειες για την επιστροφή των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.
Στην ουσία επρόκειτο για απάντηση του ΣτΕ στην απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, με νέο νόμο που έφερε το Υπουργείο Οικονομικών τον Ιούλιο του 2022.
Ειδικότερα στον ν. 4964/2022 (του περασμένου καλοκαιριού) προβλέφθηκε ότι το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών παραμένει στο Υπερταμείο «και ούτε επιστρέφεται, ούτε παραχωρείται». Παράλληλα προβλέφθηκε ότι «δεν απαιτείται επανάληψη προβλεπόμενων ενεργειών από τη νομοθεσία». Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, μαζί με άλλους πολίτες, προσέφυγαν στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ότι πρέπει να επιστραφούν οι μετοχές στο Δημόσιο, όπως και γίνεται τελικά με την εν λόγω τροπολογία.
Μετά τη μεταβίβαση τα δικαιώματα του μετόχου ασκούνται από κοινού από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πηγή
Author: Ουρανία Σούλτη