Στον Δήμο Ελευσίνας περνά ο εμβληματικός Κρόνος Localit | ΚΕΔΕ

Ένα υψηλής αρχιτεκτονικής ιστορικό κτίριο της πόλης, ο ιστορικός Κρόνος, περνά στην Δήμο Ελευσίνας.

Πρόκειται για την πρώην βιομηχανία Κρόνος η οποία βρίσκεται σε σημαντική θέση στο πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου Ελευσίνας καθώς αποτελεί μία μεγάλη έκταση περίπου 37 στρεμμάτων σε επαφή με τη θάλασσα.

Εντός του οικοπέδου βρίσκονται:

  1. Διατηρητέα κτήρια συνολικής επιφάνειας κάλυψης 1382,00τ.μ.,
  2. Κτήρια αποθηκών συνολικής επιφάνειας κάλυψης 1580τ.μ.

Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε την περίοδο 1923-1926, με σκοπό την παραγωγή προϊόντων οινοπνεύματος, κρασιού, μελάσας και εκχυλισμάτων για τη βυρσοδεψία.

Η επιχείρηση έκλεισε το 1986 και από τότε η έκταση παραμένει περιφραγμένη και ανενεργή, αν και το διάστημα 2003-2005 λειτούργησε ως προσωρινός χώρος φιλοξενίας του φεστιβάλ «Αισχύλεια».

Τα δύο βασικά κτίρια του βιομηχανικού συγκροτήματος, ο πύργος του αποστακτηρίου και το κτίριο διοίκησης, έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την περασμένη Τρίτη 26/9 την πρόταση της δημοτικής Αρχής για την αγορά του Κρόνου, και όπως έχει ανακοινώσει η δήμος, έχει εγκριθεί και η επιχορήγηση του ποσού των 4,5 εκατ. ευρώ. Εντός του οικοπέδου βρίσκονται διατηρητέα κτίρια συνολικής επιφάνειας κάλυψης 1.382 τμ και κτίρια αποθηκών συνολικής επιφάνειας κάλυψης 1.580 τμ.

Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι η ριζική μεταμόρφωση της παραλιακής ζώνης μέσω της επανάχρησης πρώην βιομηχανικών χώρων (ΙΡΙΣ, Παλαιό Ελαιουργείο, Παλαιά Ελαιουργική, Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας) και η ανάπλαση της παραλιακής οδού Κανελλοπούλου με τη δημιουργία ζωνών περιπάτου και ποδηλάτου.

Ως προς τον Κρόνο σκοπεύει να προχωρήσει στην επανάχρηση του βιομηχανικού συγκροτήματος μέσα από δύο άξονες:

  1. Επισκευή και επανάχρηση των διατηρητέων κτιρίων ως χώρων πολιτισμού, με έμφαση στη βιομηχανική ιστορία της πόλης. Με αυτό τον τρόπο ο «Κρόνος» θα αποτελέσει διατοπικό κέντρο ενημέρωσης για την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας, καθώς και των επιπτώσεων που έχει στο περιβάλλον, ιδιαίτερα του κόλπου της Ελευσίνας.
  2. Ενίσχυση του πρασίνου με τη δημιουργία πάρκου και σύνδεσή του με το παραλιακό μέτωπο, νότια και ανατολικά του συγκροτήματος. Η μεγάλη έκταση του «Κρόνου» και η διασύνδεσή του με το παραλιακό μέτωπο, θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους κόμβους στην παραλιακή ζώνη της πόλης, αυξάνοντας τον δημόσιο χώρο και δημιουργώντας χώρους συνάντησης και αναψυχής για τους πολίτες.

Η μεγάλη έκταση του Κρόνου και η διασύνδεση του με το παραλιακό μέτωπο θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους κόμβους στην παραλιακή ζώνη της πόλης, αυξάνοντας τον δημόσιο χώρο και δημιουργώντας χώρους συνάντησης και αναψυχής για τους πολίτες. Η αγορά και επανάχρηση της πρώην βιομηχανίας «Κρόνος» πρόκειται να έχει πολλαπλά οφέλη προς την πόλη και το περιβάλλον.

Η απόκτηση του Κρόνου και η συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, στόχοι της Δημοτικής Αρχής, δημιουργούν μία ενιαία ταυτότητα στην πόλη, αποτελώντας πόλο έλξης επισκεπτών τόσο τοπικά όσο και διεθνώς.

«Είναι μία ιστορική στιγμή για την Ελευσίνα, αλλά και μια ξεχωριστή στιγμή για τη δημοτική μας Αρχή. Γιατί με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται ο στρατηγικός σχεδιασμός, που είχαμε θέσει ως στόχο για την πόλη μας και συγκεκριμένα για το παραλιακό μέτωπο», δήλωσε ο δήμαρχος Αργύρης Οικονόμου και συνέχισε: «Ο αποχαρακτηρισμός των σημείων της παραλίας, η ανάπλαση του ΙΡΙΣ, η ανάπλαση που ήδη έχει ξεκινήσει από την οδό Ωκεανίδων, η παράδοση των Εργατικών Κατοικιών, η δημοπράτηση μελετών ανέγερσης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, μαζί με τη σημερινή απόφαση αγοράς του Κρόνου, είναι τα συντονισμένα βήματά μας, ώστε να φθάσουμε στην απελευθέρωση του παραλιακού μετώπου. Στόχος μας για την επόμενη πενταετία, η Ελευσίνα να έχει στο σύνολο της προσβάσιμο το παραλιακό μέτωπο. Επομένως, εμείς θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση του εμπορικού λιμένα, εκτός οικιστικού ιστού». Και κατέληξε: «Θέλω να πω ακόμη, ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να κλείνει ένας δήμαρχος την πρώτη αυτοδιοικητική θητεία του, από την αγορά ενός τόσο εμβληματικού κτιρίου».


Πηγή
Author: Φρόσω Ζαγορίτου

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα