Τη δυνατότητα να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για την ατμοσφαιρική ρύπανση, έχουν οι πολίτες του Δήμου Ζίτσα, μέσω της εφαρμογής “Smartiscity”.
Ο δήμος, υπενθυμίζει, με αφορμή το πρόβλημα της αιθαλομίχλης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, ότι ήδη από το 2021, έχει τοποθετήσει αισθητήρες οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα αέριας ρύπανσης και τα αποτυπώνουν σε πραγματικό χρόνο (on line) στην εφαρμογή smartiscity στην ιστοσελίδα του Δήμου. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα κυρίως στις ευπαθείς ομάδες πολιτών αντλώντας συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
Οι περιβαλλοντικοί αισθητήρες είναι εγκατεστημένοι στις Κοινότητες Ελεούσας, Μεγάλου Γαρδικίου και Αγίου Ιωάννη και επιτρέπουν τη συνεχή παρακολούθηση των πηγών ρύπανσης της ατμόσφαιρας, συγκεντρώνοντας στοιχεία για τα επίπεδα των αέριων ρύπων.
Τα δεδομένα αυτά αποτυπώνονται στην εν λόγω εφαρμογή στην ιστοσελίδα του Δήμου και αφορούν 10 παραμέτρους ρύπανσης όπως τα επίπεδα των σωματιδίων (PM 1, PM 2.5, PM 10), το όζον (Ο3), τα οξείδια του Αζώτου (NOx), το μονοξείδιο και το διοξείδιο του Άνθρακα (CO, CO2) το διοξείδιο του θείου (SO2) και άλλα κατά περίπτωση. Παράλληλα παρουσιάζονται και στοιχεία μετεωρολογικών δεδομένων (θερμοκρασία, υγρασία).
Επιπλέον με την εν λόγω εφαρμογή, που είναι ανοιχτή σε όλους, επισκέπτες και κατοίκους του Δήμου, με τη χρήση είτε του κινητού τους, είτε του ηλεκτρονικού υπολογιστή, έχουν τη δυνατότητα καθημερινά και για όλο το 24ωρο αφενός να ενημερώνονται και αφετέρου να υποβάλλουν αιτήματα για τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν στην καθημερινότητά τους.
Η εφαρμογή smartiscity είναι εντελώς δωρεάν για smartphones με λογισμικό IOS και ANDROID.
Κάθε χρήστης μπορεί να υποβάλλει τα ερωτήματα/αιτήματά του για ζητήματα που αφορούν σε θέματα: Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Δημοτικού φωτισμού, Οδοποιίας, Ύδρευσης, Κοινωνικής υποστήριξης.
Μετά την υποβολή του αιτήματος οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται σχετικά με την πορεία εξέλιξης και τη διεκπεραίωση αυτού, μέσω του ολοκληρωμένου εργαλείου επικοινωνίας και ενημέρωσης.
Πηγή
Author: Φρόσω Ζαγορίτου