Γράφει η Περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου
Στο Πάνθεον αυτό των ηρωικών γυναικών που συνδέονται με τον αγώνα του 1821, ξεχωριστή θέση πρέπει να δώσουμε στην Ρωξάνδρα Στούρτζα. Η σχέση της με τον Ιωάννη Καποδίστρια, πέρασε στην ιστορία ως «ανεκπλήρωτος έρωτας» και στηρίχτηκε σε μία σχέση ισχυρής συνεργασίας και πάθους για την απελευθέρωση της Ελλάδας από το τουρκικό ζυγό και στήριξης των υποδουλωμένων Ελλήνων για την «επόμενη μέρα της ελευθερίας». Αριστοκράτισσα με ελληνικές ρίζες από την Μολδαβία, μεγάλωσε με ελληνορθόδοξη παιδεία. Έζησε στην Λευκορωσία και την Αγία Πετρούπολη, στην αυλή του Τσάρου Αλεξάνδρου Α΄, όπου ο πατέρας της κατείχε θέση Συμβούλου Επικρατείας στη Αυλή του και η ίδια Κυρία των Τιμών αρχικά της αυτοκράτειρας μητέρας Μαρίας Θεοδώρεβνας και μετά της Γερμανίδας πριγκίπισσας Ελισάβετ, συζύγου του Τσάρου.
Η συνάντηση της με τον Ιωάννη Καποδίστρια στην Αγία Πετρούπολη ήταν μοιραία. Ένας ιδιαίτερος σύνδεσμος αναπτύχθηκε μεταξύ τους που τροφοδοτείτο από την αγάπη για την Ελλάδα, τον πόθο και τον αγώνα για την ελευθερία της. Όλος ο θαυμασμός και τα αισθήματα της για τον Ιωάννη Καποδίστρια διοχετευτήκαν σε ενεργή και αποτελεσματική συμπαράσταση στα σχέδια του για να στηριχθεί ο αγώνας των Ελλήνων και η μόρφωση των Ελληνοπαίδων του εξωτερικού για να μπορέσουν να βοηθήσουν την πατρίδα, όταν αυτή ελευθερωθεί.
Αποδέχτηκε να ζει έναν ανεκπλήρωτο έρωτα με τον Ιωάννη Καποδίστρια, γιατί ο ίδιος της δήλωσε ότι «επιθυμία και επιλογή του είναι να προσηλωθεί στην Ελληνική Υπόθεση και να μείνουν μαζί ενωμένοι μέσω του αγώνα των Ελλήνων».
Δέχτηκε να μείνει μακριά του αλλά παρέμεινε πηγή έμπνευσης και κινητήριος δύναμη του φιλελληνικού ρεύματος στην Ρωσία και στην Κεντρική Ευρώπη.
Υπήρξε από τα πιο δραστήρια μέλη της Φιλόμουσου Εταιρείας της Βιέννης για την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων, χρηματοδοτώντας και παρακολουθώντας τις σπουδές τους.
Ίδρυσε στην Οδησσό την «Ευεργετική Εταιρεία Οδησσού» και το Παρθεναγωγείο για να υποδεχθεί και να υποστηρίξει τα προσφυγόπουλα της Ελληνικής Επανάστασης.
Η Ρωξάνδρα Στούρτζα κατέρρευσε ψυχικά με την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια το 1831, συνέχισε όμως να εργάζεται για την αναστύλωση της Ελλάδας.
(πηγή φωτογραφίας: Wikipedia)
Δείτε επίσης: Οι γυναίκες που πολέμησαν ηρωικά στην επανάσταση του 1821 – Εκτός από τη Μαντώ και τη Μπουμπουλίνα (πηγή: in.gr)