Συντακτική ομάδα Governet.gr
Ο Άγγελος Χαριστέας, από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Κεντρικής Μακεδονίας, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Governet.gr
Ο Άγγελος Χαριστέας έχει, δικαίως, καταλάβει τη θέση του «χρυσού» σκόρερ στην καρδιά όλων των Ελλήνων. Τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει «άλμα» από τον χώρο του πρωταθλητισμού σε αυτόν της πολιτικής. Δραστηριοποιείται ενεργά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με μοναδική πρόθεση να ανταποδώσει την αγάπη και τη στήριξη που εισέπραξε στα χρόνια της αθλητικής του καριέρας.
O ίδιος, μάλιστα, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να δουλεύει απρόσκοπτα στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπηρετώντας τον αρχικό σκοπό του.
Κύριε Χαριστέα, από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα βρεθήκατε στο «τερέν» της πολιτικής, στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Κεντρικής Μακεδονίας. Πώς έγινε η αρχή;
Πρώτα απ’ όλα να πω ότι γύρισα στην Ελλάδα το 2018. Ζούσα στην Ολλανδία, όντας ακόμη ενεργός στο κομμάτι του αθλητισμού. Όταν γύρισα πίσω, είχα την ανάγκη να προφέρω πίσω στη χώρα μου με διάφορες δράσεις φιλανθρωπικές, είτε μέσω του αθλητισμού είτε με άλλους τρόπους. Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος, δόξα τω Θεώ, έχω δεχτεί πολλή αγάπη από τον κόσμο και ήταν ανάγκη εσωτερική να προσφέρω. Δεν έχω άλλες ανάγκες ώστε να ασχοληθώ με τα κοινά, παρά μόνον να βοηθήσω και να δώσω κάτι πίσω από την αγάπη που πήρα.
Βρέθηκε, λοιπόν, στον δρόμο μου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας μου έδωσε αυτήν την προοπτική. Ήμουν περιφερειακός σύμβουλος για περίπου έναν χρόνο και κάτι και, μετά, μου έκανε την πρόταση να αναλάβω το κομμάτι αυτό, το οποίο εμφανίστηκε πριν τρία, περίπου, χρόνια στη χώρα και επί πανδημίας. Με μεγάλη μου χαρά δέχτηκα, γιατί μου αρέσουν, αρχικά, οι προκλήσεις. Μου αρέσει η σκληρή δουλειά, μαθαίνοντας σε έναν καινούριο τομέα. Και νομίζω ότι, τρία χρόνια μετά, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι τους στόχους τους πετύχαμε.
Το σημαντικότερο γκολ της αθλητικής σας σταδιοδρομίας έχετε δηλώσει ότι ήταν απέναντι στην Εθνική Πορτογαλίας, στο Euro του 2004. Με την ιδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Πολιτικής;
Όταν ανέλαβα καθήκοντα στην Περιφέρεια, ήμουν πολύ τυχερός. Γιατί βρήκα μία διεύθυνση πληροφορικής πάρα πολύ καλά οργανωμένη, με πολύ ωραία δομή και συνεργάτες αξιόλογους. Η Περιφέρεια είναι πολύ ώριμη στο κομμάτι της τεχνολογίας και αυτό με βοήθησε να ενσωματωθώ στην ομάδα.
Το μεγαλύτερο «στοίχημα» ήταν να μπορέσουμε να «δέσουμε» όλες τις Διευθύνσεις, τους χρήστες, πίσω από το νέο σύστημα του ψηφιακού μετασχηματισμού και να τους βάλουμε στις ράγες, όπως πηγαίνει το τρένο. Όταν είδα ότι οι πρώτες διαδικασίες, οι πρώτες εξυπηρετήσεις πολιτών γίνονταν, πλέον, απομακρυσμένα, είχα πετύχει το «γκολ». Στο τέλος της ημέρας, ωραία είναι τα λόγια και η πολιτική και οι θεωρίες, αλλά όταν 27.000 πολίτες έχουν εξυπηρετηθεί απομακρυσμένα, για ‘μένα έχουν γλυτώσει 27.000 πολίτες τη μετακίνηση.
Από ΄κει και πέρα, το δεύτερο «γκολ» ήταν ότι μπορέσαμε, μέσα σε όλο αυτό το διάστημα, να είμαστε έτοιμοι για το «επόμενο βήμα». Το επόμενο βήμα είναι να γνωρίζεις πάρα πολύ καλά τα προβλήματα που υπάρχουν στο κομμάτι αυτό, στην Περιφέρειά σου, και να βρεις τους τρόπους να τα επιλύσεις. Εμείς έχουμε εντοπίσει και τα προβλήματα και γνωρίζουμε και τις λύσεις. Είναι πολύ σημαντικό.
Όπως αναφέρατε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπήκε δυναμικά στο «παιχνίδι» του ψηφιακού μετασχηματισμού των υπηρεσιών της. Ως προς το μακρόπνοο όραμά της; Τι έπεται μελλοντικά;
Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχουμε ένα υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που επιταχύνει γρήγορα τις διαδικασίες και βοηθά τις Περιφέρειες.
Στις υπηρεσίες μέσω του gov.gr, εμείς με την Αττική βγήκαμε μπροστά, για να ενσωματωθούν και οι υπόλοιπες Περιφέρειες στο ίδιο κομμάτι. Όποια, δηλαδή, διαδικασία κάνουμε εμείς, πρέπει, με τον ίδιο τρόπο, να γίνεται σε όλες τις Περιφέρειες. Να υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα πηγαίνει μόνον προς τα πάνω. Όλο και περισσότερες διαδικασίες, όλο και περισσότεροι πολίτες θα εξυπηρετούνται. Μέχρι πρότινος, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις ήταν ένα δισεκατομμύριο.
Το επόμενο βήμα, για ‘μένα, είναι αυτό για το οποίο μιλάνε όλοι∙ τι σημαίνει μία «έξυπνη» πόλη, μία «έξυπνη» Περιφέρεια, «έξυπνοι» πολίτες… Πώς θα διαχειριστούμε αυτήν την κατάσταση. Το επόμενο «γκολ» που θέλω να πετύχω στην Περιφέρεια, είναι η ψηφιοποίηση όλων των εγγράφων. Δηλαδή, όλη η χαρτούρα που υπάρχει σε όλες τις Διευθύνσεις, σιγά σιγά να ψηφιοποιείται και να μπαίνει σε μια οργάνωση, έτσι ώστε να μην χρειαζόμαστε πλέον το χαρτί.
Είναι και η ασφάλεια. Όσο προχωράει ο ψηφιακός μετασχηματισμός τόσο περισσότερη θα είναι η ανάγκη να παίρνεις τα κατάλληλα μέτρα για να μην εκτίθεσαι. Είναι το Cloud, πάρα πολύ σημαντικό, που δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα. Και φυσικά, αυτό που λέω πάντα, ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να βοηθάει τους Δήμους. Nα υπάρχει μία συνδεσιμότητα, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν όλοι οι πόροι που θα ‘χουμε την περίοδο ’21-’27 πάνω στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Εκεί πηγαίνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός. «Έξυπνες» πόλεις, εκπαίδευση των πολιτών όλων των κοινωνικών ομάδων. Κι από ‘κει και πέρα, να χρησιμοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία σωστά, ώστε να γίνουν έργα. Να μην πάει χαμένος ο μετασχηματισμός των τριών τελευταίων χρόνων.
Στο σχέδιο δράσεων ψηφιακής κουλτούρας της Περιφέρειας, εντάσσονται και οι σχολικές μονάδες. Εκτός από το κομμάτι της κυβερνοασφάλειας, στο οποίο εμπλέκετε και τους νέους ώστε να μαθαίνουν και να προστατεύονται, συνδυάζετε και την καταπολέμηση του εκφοβισμού.
Όταν καθίσαμε και βγάλαμε τους στόχους, πιάσαμε το θέμα τεχνολογία – καινοτομία – ψηφιακός μετασχηματισμός από όλες τις πλευρές. Η βαριά δουλειά γίνεται, και θα συνεχίσει να γίνεται. Από ‘κει και πέρα υπάρχει και μία άλλη κατάσταση, που είναι ο κόσμος∙ δηλαδή οι κοινωνικές ομάδες, η εκπαιδευτική κοινότητα, οι χρήστες, ο δημόσιος υπάλληλος, ο ιδιωτικός τομέας, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, άνθρωποι με αναπηρία.
Πρέπει, πρώτον, να εκπαιδευτούν. Να έχουν μια κουλτούρα πάνω σε αυτό το κομμάτι. Και δώσαμε πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στους νέους, γιατί, αυτή τη στιγμή, βλέπουμε ότι τα παιδιά είναι όλα συνυφασμένα με την τεχνολογία. Αλλά οι κίνδυνοι είναι πάρα πολύ μεγάλοι. Ενδεχομένως πολλά παιδιά δεν ξέρουν τους κινδύνους αυτούς, οπότε οφείλαμε, ως Περιφέρεια, με δράσεις που εμείς τις ονομάσαμε «Ψηφιακής Κουλτούρας» – γιατί περί κουλτούρας πρόκειται- να μάθουν τα παιδιά να έχουν ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Παράλληλα, και οι γονείς. Και να προστατεύονται από αυτό που λέμε cyber bullying, το οποίο είναι η νέα τάση βίας παγκοσμίως. Και δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να προστατεύονται και προσπαθούμε να το προλαβαίνουμε, προτού πέσει κάποιος θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού.
Αναφορικά με το πολιτικό σας μέλλον;
Για ΄μένα από την αρχή ήταν ξεκάθαρο. Φυσικά, για να πω την αλήθεια, όταν ένας άνθρωπος ο οποίος έρχεται από έναν άλλον χώρο, μπλέκεται -με την καλή έννοια- στα κοινά, είναι πολύ σημαντικό να ξέρει κι ο ίδιος ποιο είναι το επόμενο βήμα του.
Θεωρώ ότι είναι λίγο σαν το ποδόσφαιρο τα πράγματα. Όταν βλέπουν ότι είσαι σε μία ομάδα, όπως είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και βλέπουν ότι δουλεύεις και προσπαθείς για το καλύτερο, τότε είναι φυσιολογικό να σε προσελκύσουν κι άλλες πολιτικές ομάδες.
Πιστεύω ότι ο στόχος μου, εδώ στην Περιφέρεια, δεν έχει ολοκληρωθεί. Για ακόμα μία φορά θα πρέπει να παραμείνω εδώ, για να τελειώσω το έργο που έχω αναλάβει από την αρχή. Είμαι ακόμη, νομίζω, ηλικιακά σε μία καλή φάση, που μπορεί να περιμένει το κάτι περισσότερο για αργότερα.
Αλλά, επίσης, να πω ότι είναι πολύ μεγάλη μου τιμή το ότι κέρδισα το «στοίχημα» αυτό∙ ενός ανθρώπου που προέρχεται από έναν άλλον κλάδο, να μπει μέσα σε μία καινούρια σκηνή, αυτήν της πολιτικής, και να γίνει αρεστός στο κομμάτι αυτό. Μεγάλη μου η χαρά, μεγάλη μου η τιμή, αλλά είναι νωρίς ακόμη να κάνω επόμενα βήματα και επόμενες σκέψεις.
Από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας από την Αυτοδιοίκηση, τι κοινό θα λέγατε ότι υπάρχει ανάμεσα σε αθλητισμό και πολιτική; Ποιο στοιχείο, που είχατε καλλιεργήσει ως αθλητής, σας βοήθησε να πορευτείτε και να ανταπεξέλθετε στον χώρο της πολιτικής;
Αυτό μου το λέει συνέχεια ο Τζιτζικώστας. Εμείς οι αθλητές, ειδικά του πρωταθλητισμού, τα βλέπουμε, πάντα, όλα με συναγωνισμό και άτυπο ανταγωνισμό. Εγώ δεν είμαι ανταγωνιστικός, είμαι team player. Θέλω να δουλεύω ασταμάτητα, όσο μπορώ, μέχρι εκεί που μπορώ. Εκεί που δεν ξέρω, συνεργάζομαι. Εκεί που ξέρω, το προχωράω μόνος μου. Μέχρι να πετύχω τους στόχους.
Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε. Δεν έχω κωλύματα με κανέναν συνάδελφό μου, αυτό που θέλω είναι να προχωράμε. Να τελειώνουμε το ένα θέμα και να πηγαίνουμε στο άλλο. Ο αθλητισμός μου έδωσε όλα αυτά τα στοιχεία, που με βοηθάνε εδώ που βρίσκομαι.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην Αμερική, μεγάλα στελέχη εταιρειών είναι πρώην αθλητές (American football, MBA, κ.λπ.). Οι Αμερικάνοι θεωρούν ότι οι χαρακτήρες που έχουν μάθει στον πρωταθλητισμό, μπορούν να τα βγάλουν ευκολότερα πέρα και στην κρίση και στη δύσκολη στιγμή. Πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις και να τις «λουζόμαστε» τις αποφάσεις αυτές. Πολλές φορές μπορεί να γίνει ένα μεγάλο λάθος, αλλά οφείλω να είμαι έτοιμος να το διαχειριστώ. Έχω διαχειριστεί ουκ ολίγες δύσκολες καταστάσεις.
Πηγή
Author: Despoina Dailiani