Δήμος Καισαριανής: Πυρίκαυστες Πόλεις

To Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού – Α.Σ.Ι. και η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής (Ίδρυμα Μιχελή), διοργανώνουν μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων στην Μνήμη των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης με τίτλο:ΠΥΡΙΚΑΥΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ


Το πρόγραμμα «Πυρίκαυστες Πόλεις» θέτει το ζήτημα όλων των πόλεων που η ανθρωπότητα ισοπέδωσε και όλων των γενοκτονιών που εξετέλεσε ακόμα και στο επίπεδο του «πολιτισμένου κόσμου», εκκινώντας από την Τροία  και την Μίλητο μέχρι τις πόλεις της Ουκρανίας και την κάθοδο του ISIS στις πόλεις του Αφγανιστάν.


Οι δράσεις περιλαμβάνουν:


με τίτλο: «Τα θυμητάρια που (δεν) πήραμε μαζί μας»

Η έκθεση φιλοξενείται στο Μουσείο ΕΑΜικήςΕθνικής Αντίστασης στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.

Διάρκεια έκθεσης: Εγκαίνια Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022, ώρα 20:00 έως Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

Η έκθεση θα λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή και ώρες 17:00-20:30.



Πρωταγωνιστούν οι λυρικές σοπράνο:

Ειρήνη Κώνστα, Νάνσυ Παπακωνσταντίου και Βανέσα Καλκάνη καθώς και ο τενόρος-ηθοποιός Αντούλιο Ρικέττα. 


Παρεμβάλλεται εικαστικό δρώμενο από την performer – εικαστικό Ελένη Θεοδωρίδου, ενώ το υποκριτικό κομμάτι υποστηρίζεται από την Τζίνη Γεννηματά. Συμβάλλει η έφηβη άλτο μελοντραμάτικα Λίλα Ρικέττα. 


Εκτέλεση μουσικής από κουιντέτο οργάνων υπό την διεύθυνση του συνθέτη. Λιμπρέτι: Γιώργου Σκυλογιάννη, Χ.Λ. Μπόρχες, Ρ.Μ. Ρίλκε


Η ιδέα της μεταμοντέρνας αυτής όπερας, που συνδυάζει κλασικές φόρμες, παραδοσιακά τραγούδια της Ιωνίας και εικαστικά-υποκριτικά δρώμενα, βασίζεται στον ορισμό της Πόλης όπως τον αποδίδει ο Αριστοτέλης και στην παρατήρηση του διακεκριμένου ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ στο βιβλίο του Σκοτεινή Ήπειρος, αναφορικά με την συνεχή και επαναλαμβανόμενη τάση του «πολιτισμένου» κόσμου, να συνεχίζει να ισοπεδώνει πόλεις και να διενεργεί «επιστημονικά» γενοκτονίες.


Τα τρία πνεύματα (zeitgeist) της Αρχαιότητας, του Βυζαντίου και του Νεοκλασσικισμού παρατηρούν τα ιστορικά τεκτενόμενα, όμως οι τρεις μοίρες του Πλάτωνα (Κλωθώ- Λάχεσις – Ατροπός) σχεδιάζουν διαφορότροπα. Εν μέσω όλων αυτών ο Άνθρωπος παρουσιάζει πότε το φιλοσοφικό και ρασιοναλιστικό του πρόσωπο, πότε την ταυτότητα του δολοφόνου-κατακτητή και πότε την ψυχή του αυτοθυσιαζόμενου ήρωα. 


Ο Θάνατος θέτει το ερώτημα:Γιατί τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται;


Το συμφωνικό έργο θα παρουσιαστεί το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στις 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής.


Οι δικές τους κραυγές και οι δικοί τους λυγμοί πλέκονται με τις σκιές, τις μουσικές και τις φωνές του Μάρκου, του Τούντα, του Δελιά, του Καρίπη, του Παπάζογλου, της Εσκενάζη, φτιάχνοντας το μωσαϊκό μιας εποχής που νομίζουμε πως χάθηκε, αλλά στην ουσία είναι πάντα εκεί, χαμένη μέσα σε όλους μας, χωρίς να ξέρουμε πώς και πού. Με αυτή την παράσταση θέλουμε να καταγραφεί και να μείνει στην συλλογική εθνική μνήμη και συνείδηση για πάντα.


Σε ρόλο αφηγήτριας η ίδια η συγγραφέας Τέτη Σώλου. Παίζουν και τραγουδούν οι: Κατερίνα Σκορδαλάκη, Αμαλία Αυγουστάκη, Ρουμπίνη Χονδρουδάκη. 


Επιλογή τραγουδιών, ενορχηστρώσεις, πιάνο επί σκηνής: Υβόνη Σιέμου.
Θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου


Η παράσταση θα παρουσιαστεί την Πέμπτη27 Οκτωβρίου στις 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής.



Η πρόσθια όψη παρουσιάζει την φυγή του Ποσειδώνα από την Ιωνία πάνω στο άρμα του που σύρουν θαλάσσιοι ίπποι μετά την καταστροφή της Μιλήτου. Κατά τους χρησμούς, αν το άρμα με τον αναβάτη του δεν επέστρεφε στα ιερά των Ιώνων, ο Ελληνισμός δεν θα ρίζωνε ποτέ ξανά στις ιωνικές ακτές. 

Στην οπίσθια όψη κατά παραλλαγή του Θουκιδίδη, φέρει την ρήση «Των οικιών υμών εμπιμπραμένων, υμείς άδετε» 1922-2022 (όταν τα σπίτια σας καίγονται, εσείς τραγουδάτε)


Το μετάλλιο θα εκτίθεται κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Τα θυμητάρια που (δεν) πήραμε μαζί μας» στο Μουσείο ΕΑΜικής Αντίστασης στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. 




Πηγή
Author:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα