Δήμος Π. Φαλήρου: Οι «έξυπνοι» βυθιζόμενοι κάδοι στην καθημερινότητα της καθαριότητας της πόλης

Με επιμονή στις δράσεις αναβάθμισης της καθαριότητας και της αισθητικής της πόλης μας και με παράλληλη αξιοποίηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας των κατοίκων του Παλαιού Φαλήρου, ο Δήμος μας επενδύει στην εγκατάσταση συστημάτων βυθιζόμενων κάδων σε τέσσερα (4) κεντρικά σημεία της πόλης.

Οι βυθιζόμενοι κάδοι, τοποθετήθηκαν στα εξής σημεία της πόλης:

•         Αγίου Αλεξάνδρου και Αμφιτρίτης

•         Ίριδος και Αγίου Αλεξάνδρου

•         Τρίτωνος και Αγίου Αλεξάνδρου

•         Νηρηίδων και Καλύμνου

Το συγκεκριμένο έργο διαχείρισης των απορριμμάτων της πόλης, συνολικού κόστους  296.806,40 ευρώ χρηματοδοτήθηκε με ίδιους πόρους του Δήμου μας, υπό τη μελέτη και επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Καθαριότητας.

Ένας βυθιζόμενος κάδος που συγκεντρώνει τα απορρίμματα κάτω από το έδαφος, υπολογίζεται ότι αντικαθιστά κατά μέσο όρο 8 συμβατικούς υπέργειους. Το κάθε σύστημα αφορά έναν κάδο για σύμμεικτα απορρίμματα, καθώς και έναν κάδο ανακύκλωσης.

ΦΩΤΟ ΚΑΔΟΙ 2.jpg

Η χωρητικότητα των νέων υπόγειων κάδων σύμφωνα με την τεχνική μελέτη του Δήμου Π. Φαλήρου ανέρχεται στα 1.100 λίτρα, ωστόσο με τη διαδικασία συμπίεσης έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζεται μέχρι και τις 10.000lt.

Οι υπόγειοι κάδοι συμπίεσης πλεονεκτούν έναντι άλλων συμβατικών μεθόδων καθώς μειώνουν τη συχνότητα συγκομιδής έως και 80%, σε συνάρτηση και με αντίστοιχο κόστος αποκομιδής.

Οι συγκεκριμένοι κάδοι λειτουργούν ρομποτικά, με αισθητήρες, οι οποίοι ανιχνεύουν πότε πρέπει να αρχίσει η συμπίεση των απορριμμάτων, ενώ η χωρητικότητα τους σε απορρίμματα μπορεί να υπέρ-δεκαπλασιαστεί μετά τη συμπίεση.  Επιπλέον, οι κάδοι συμπίεσης απορριμμάτων παρέχουν ευελιξία σε τύπο και διάταξη και δεν απαιτούν τροποποιήσεις στα υπάρχοντα απορριμματοφόρα, συμβάλλοντας δραστικά στην προστασία του περιβάλλοντος, επιτυγχάνοντας, παράλληλα, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πετρελαιοκίνητα απορριμματοφόρα τα οποία θα κινούνται πλέον λιγότερο.

ΦΩΤΟ ΚΑΔΟΙ 3.jpg

Η ωφελιμότητα των βυθιζόμενων κάδων

Αναλυτικά τα οφέλη για την πόλη από την τοποθέτηση των βυθιζόμενων κάδων είναι τα εξής:

  1. Λιγότεροι συμβατικοί κάδοι – απελευθέρωση δημόσιου χώρου καθώς κάθε συστοιχία μπορεί να αντικαταστήσει 2Χ8 συμβατικούς κάδους απορριμμάτων.
  2. Αισθητική αναβάθμιση σημείων τοποθέτησης.
  3. Μείωση του φαινομένου της «λεηλασίας» των ανακυκλώσιμων υλικών από τους κάδους ανακύκλωσης.
  4. Δημιουργία υποδομών ανακύκλωσης με διαχωρισμό στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών.
  5. Μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος μεταφοράς των υλικών προς ανακύκλωση.
  6. Αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας μέσω της διαβαθμισμένης συμπίεσής τους.
  7. Εξοικονόμηση και καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων για την αποκομιδή των απορριμμάτων (μείωση κόστους αποκομιδής).
  8. Λιγότερα δρομολόγια των απορριμματοφόρων με όφελος για το περιβάλλον.
  9. Μέσω της αισθητικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης, ενισχύεται η οικονομία της πόλης και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

10. Όλες οι λειτουργίες των εξωτερικών υποδομών για την συλλογή ανακυκλώσιμων και σύμμεικτων υλικών είναι προσιτές στους χρήστες (παιδιά, ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ).

11. Τα υλικά τους αντέχουν για πολλά χρόνια σε όλες τις καιρικές συνθήκες και στη σκληρή μεταχείριση.

12. Διαθέτουν λειτουργία παντός καιρού με αεροστεγή και υδατοστεγή μηχανισμό ασφαλείας από μυρωδιές, χιόνια, καταιγίδες κτλ.

13. Εξαφανίζουν τα απορρίμματα που βρίσκονται σε κοινή θέα ενώ παράλληλα κλείνουν και αεροστεγώς, οπότε τα πεζοδρόμια είναι πιο καθαρά, χωρίς δυσάρεστες οσμές.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος με αφορμή την λειτουργία των υπόγειων κάδων επισημαίνει:

«Οι νέοι ‘έξυπνοι’ υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων θα αλλάξουν πλήρως το σύστημα αποκομιδής και θα προσδώσουν μια νέα αισθητική, λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της πόλης.

Παράλληλα η τοποθέτηση τους θα συμβάλλει στη γενική αναβάθμιση της εικόνας του περιβάλλοντος χώρου στα σημεία εγκατάστασης και θα επιτευχθεί επιπλέον, η αποτροπή της έκθεσης των απορριμμάτων στην κοινή θέα και η ασφαλής αποθήκευσή τους χωρίς προβλήματα οσμών. Καλούμε τους επαγγελματίες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Παλαιού Φαλήρου να υιοθετήσουν την προσπάθεια αυτή και να μην ρίχνουν απορρίμματα εκτός των κάδων, ώστε να διατηρείται ο χώρος καθαρός.

Στόχος του Δήμου μας είναι να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, προκειμένου η υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων να επεκταθεί και περαιτέρω».

 


Πηγή
Author:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα