Το τρίτο κύμα τσιμεντοποίησης στο Μαρούσι είναι πλέον εδώ και απειλεί να πλήξει ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής των κατοίκων του.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το πρώτο κύμα ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και δημοτικής αρχής Τζανίκου (βλ. Μανχάταν του Τζανίκου-Βωβόπολη). Συνεχίστηκε κατά την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και μετά από αυτούς (MALL, GOLDENHALL).
Στην περίοδο των μηνημονίων υπήρξε σχετική ύφεση. Αυτό όμως καθόλου δεν εμπόδισε να εκδοθεί το 2012 προεδρικό διάταγμα για την αλλαγή επί τα χείρω των χρήσεων γης στο βασικό οδικό δίκτυο, ύστερα και από αίτημα της διοίκησης Πατούλη το 2009. Το 2014 ψηφίστηκε το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας που χαρακτήρισε το Μαρούσι μητροπολιτικό κέντρο και πόλο υπερτοπικής ανάπτυξης με διεθνή ακτινοβολία.
Τώρα, το 2022, ζούμε το τρίτο κύμα τσιμεντοποίησης με κτίρια που κατασκευάστηκαν, κατασκευάζονται ή πρόκειται να κατασκευαστούν, συνολικής επιφάνειας γύρω στα 200.000 τ.μ.
Η αρχή έγινε με το οικόπεδο ΚΟΥΡΟΥ και συνεχίζεται με τα οικόπεδα της ΚΟΝΤΑΚ, της ΜΠΕΡΚΣΑΪΡ, της GOOGLE, του ΤΕΕ, της οδού ΧΕΙΜΑΡΑΣ, που περιγράφονται λεπτομερώς στον τύπο.
Σε όλα αυτά δεν έχει ληφθεί υπόψη η ενδεχόμενη μεταφορά του Καζίνο, η ένταξη του Κάτω Σωρού στο σχέδιο πόλης, η σχεδιαζόμενη τσιμεντοποίηση του ΟΑΚΑ και η ενδεχόμενη επέκταση του ΙΑΣΩ, μετά και την τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση Ρώτα-Αμπατζόγλου.
Η παράταξη μας είχε έγκαιρα επισημάνει αυτούς τους κινδύνους από το 2007 και ήταν πάγια πρότασή της, ήδη από το 2012, η αναθεώρηση του Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης προκειμένου να μπει φραγμός σε αυτά τα σχέδια. Μια πρόταση που υπονομεύτηκε στην πράξη από τις διοικήσεις Πατούλη, αλλά και τη διοίκηση Αμπατζόγλου, παρόλο που στα λόγια υπερθεμάτιζαν και συμφωνούσαν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δημοτικό συμβούλιο, αν και έχει επανειλημμένα ζητηθεί από τη μειοψηφία, δεν έχει συζητηθεί σοβαρά και ολοκληρωμένα ούτε μία φορά το θέμα της αναθεώρησης του Πολεοδομικού Σχεδίου που ισχύει από τα μέσα της δεκαετίας του `90.
Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Μια αναθεώρηση του Πολεοδομικού σχεδίου της θα έφερνε στο φως τις τεράστιες ελλείψεις σε ελεύθερους χώρους και λοιπές κοινωνικές υποδομές της πόλης μας. Θα αποκαλυπτόταν η εγκληματική αδιαφορία των Κυβερνήσεων και των Δημοτικών Αρχών εδώ και 25 χρόνια να προστατέψουν τα συμφέροντα του απλού πολίτη απέναντι στις αδηφάγες ορέξεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Αντίθετα σε γειτονικό Δήμο, όπου υπήρξε η πολιτική βούληση για την αναθεώρηση του Πολεοδομικού Σχεδίου, αυτό ολοκληρώθηκε μέσα σε μια τετραετία, μετά και την ψήφιση του νόμου 4447/16.
Πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2021, καταγγείλαμε την ολιγωρία της διοίκησης Αμπατζόγλου που δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την τσιμεντοποίηση του οικοπέδου ΚΟΥΡΟΥ. Το Δεκέμβρη του 2021 απευθύναμε ερώτηση στη διοίκηση για το οικόπεδο ΚΟΝΤΑΚ ερωτώντας αν σχεδιαζόταν το κτίριο να ανεγερθεί με συντελεστή δόμησης 3, χωρίς να πάρουμε ουσιαστική απάντηση. Σήμερα το πρώτο κτίριο είναι σχεδόν έτοιμο ενώ ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση των παλαιών κτισμάτων που υπήρχαν στο δεύτερο.
Έγινε πια φανερό ότι οι διοικήσεις Πατούλη και Αμπατζόγλου, αν και γνώριζαν πολύ καλά αυτές τις εξελίξεις, δεν έκαναν τίποτα για να τις εμποδίσουν συμπλέοντας με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που είναι πίσω από αυτά και υπηρετώντας το διαχρονικό πολιτικό δόγμα όλων των κυβερνήσεων ότι το “real estate” αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας.
Οι δηλώσεις τους, ότι η ποιότητα ζωής των κατοίκων δε θα υποβαθμιστεί από την ανάπτυξη του υπερτοπικού κέντρου, γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι είναι ψευδείς. Ήδη, πριν από την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων, στις περιοχές αμιγούς κατοικίας που βρίσκονται κοντά στο υπερτοπικό κέντρο (Παράδεισος, Αγ. Θωμάς, Ψαλίδι, Εργατικές Πολύδροσο), επικρατεί το αδιαχώρητο λόγω του μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου και της έλλειψης χώρων στάθμευσης, χωρίς να «ιδρώνει το αυτί» κανενός παράγοντα της διοίκησης, ούτε και του κ. Δημάρχου.
Με τις εξελίξεις αυτές και με την ένοχη αδιαφορία της διοίκησης Αμπατζόγλου χάνονται και οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι που θα μπορούσαν να διατεθούν για την ανάπλαση του υπερτοπικού κέντρου προς όφελος των κατοίκων, αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης.
Καλούμε τη διοίκηση Αμπατζόγλου
• Να σταματήσει εδώ και τώρα την αποσπασματική τακτική των σημειακών πολεοδομικών ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων και να φέρει άμεσα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναθεώρηση του Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης.
Καλούμε τους κατοίκους
Να αντισταθούν στα σχέδια αυτά και να αγωνιστούν ώστε να διασωθούν και να μετατραπούν σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι της πόλης (Κτήμα Δηλαβέρη, ΧΕΥ Κύμης, ΧΕΥ Κηφισίας).
Να καταδικάσουν τις πολιτικές της διοίκησης Αμπατζόγλου και όσων άλλων, στο όνομα του «ρεαλισμού», αποδέχονται τα τετελεσμένα και προωθούν τη λογική των αντισταθμιστικών οφελών.
Από την πλευρά μας, θα συμβάλουμε στη δημιουργία αυτού του κινήματος πολιτών που είναι η μόνη ικανή δύναμη να ανατρέψει αυτούς τους σχεδιασμούς.
Πηγή
Author: