«Ο μετασχηματισμός της Αθήνας σε μια σύγχρονη, βιώσιμη, ανθεκτική πρωτεύουσα ήταν και είναι ο στόχος μας. Η Αθήνα είναι μια πόλη σε μετάβαση», είπε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε εφ όλης της ύλης συνέντευξή του στον Αθήνα 984 με την Μαργαρίτα Μυτιληναίου.
Στο μέσον της θητείας του, ο Κώστας Μπακογιάννης έδωσε το στίγμα των μελλοντικών δράσεων και αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Δημοτικής αρχής, όπως και στο πρόγραμμα των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη.
Για τη Διπλή Ανάπλαση και το γήπεδο του Παναθηναϊκού
Ο κ Μπακογιάννης είπε πως «το έργο θα προσελκύσει άμεσες επενδύσεις ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ», επικαλούμενος σχετική μελέτη. Τόνισε ακόμη πως «έως το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι πρόδρομες διαδικασίες για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό», διαβεβαιώνοντας πως «είμαστε σε καλό δρόμο». Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το νέο γήπεδο θα είναι όχι μόνο το καλύτερο της Ελλάδας, αλλά και το πιο εντυπωσιακό, διότι από τις κερκίδες του θα φαίνεται η Ακρόπολη».
Σύμφωνα με τον κ Μπακογιάννη «Το θέμα του Βοτανικού συζητείται 15 με 17 χρόνια και γιαυτό υπάρχει δυσπιστία για τη Διπλή Ανάπλαση. Είμαι μαζεμένος και προσεκτικός και προτιμώ να δουλεύουμε αθόρυβα. Μέσα στο 2022 θα δείτε τα πρώτα έργα. Η Διπλή Ανάπλαση δημιουργεί δύο υπερτοπικούς πόλους.
Έναν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου στο σημερινό γήπεδο θα δημιουργηθεί ένας χώρος πρασίνου – ανάσα για την πόλη.
Ο άλλος πόλος είναι στον Ελαιώνα, στον Βοτανικό όπου θα κατασκευαστεί γήπεδο 38 χιλιάδων θέσεων και σύγχρονων προδιαγραφών, από τα εντυπωσιακότερα της Ευρώπης, καθώς από τις κερκίδες του θα φαίνεται η Ακρόπολη.
Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Δεν μπορεί να το έχει καμία άλλη πόλη, μόνον η Αθήνα.
Θα έχουμε ακόμη, τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και όλα τα αναγκαία έργα υποδομών που θα επιτρέψουν να προσελκύσουμε άμεσες επενδύσεις οι οποίες βάσει μελέτης θα ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.
Μέχρι το τέλος του 2022 θα έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες».
Για την καθαριότητα και το μεγάλο έργο υποδομής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα, (ΣΜΑ) ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε :
«Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων είναι ένα έργο που μπορεί να βρίσκεται στην πίσω πλευρά της πόλης, ωστόσο αλλάζει τα δεδομένα, διότι θα γίνονται συχνότερα τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και θα επιτρέπει στο Δήμο να μην στέλνει όλους τους όγκους των απορριμμάτων στη χωματερή..
…Προχωράμε βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά μας δυσκολεύει πολύ η γραφειοκρατία. Χρειάζονται 9 με 12 μήνες για να ξεκινήσει ένα έργο. Δίνουμε τη μάχη της καθημερινότητας, θέλουμε η Αθήνα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα…
…Μέσα σε 27 μήνες έχει αλλάξει η καθαριότητα στην πόλη. Δεν αδειάζουν μόνον οι κάδοι, πλέον. Η πόλη θέλει νερό και σαπούνι. Ειδικά τώρα με την πανδημία χρειάζεται και απολύμανση κι αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση. Ανανεώσαμε τον στόλο των οχημάτων της καθαριότητας και οργανώσαμε την υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου».
Για τα πεζοδρόμια, την ευταξία και την ανανέωση της εικόνας της πόλης
Ο κ Μπακογιάννης επισήμανε την ανάγκη να έχει η Αθήνα πεζοδρόμια αντάξια μιας σύγχρονης μητρόπολης με σεβασμό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, τα οποία να επιτρέπουν την ασφαλή μετακίνηση στον αστικό ιστό.
«Ασφαλτοστρώνουμε 1150 δρόμους, έχουμε ολοκληρώσει 550 με 600 δρόμους μέχρι στιγμής. Επίσης, δουλεύουμε 400 πεζοδρόμια στην πόλη και συνεχίζουμε γειτονιά – γειτονιά. Είναι το 10% των πεζοδρομίων της Αθήνας, αλλά αποτελεί το μεγαλύτερο έργο, που ξεπερνά τα 24 εκατομμύρια ευρώ» τόνισε.
Επιπρόσθετα, προανήγγειλε την κατασκευή 7 νέων πλατειών και 7 νέων πεζοδρόμων. «Κάθε μέρα βγαίνω σε μια γειτονιά, περπατάω και μιλάω με Αθηναίους, όχι κάνοντας μονόλογο, αλλά διάλογο μαζί τους. Θέλω να ακούω τα παράπονά τους. Για πολλά χρόνια, η Αθήνα ήταν εγκαταλελειμμένη. Θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε την πόλης μας. Για παράδειγμα, για αρκετά χρόνια δεν είχαν καθαριστεί τα φρεάτια κι όταν ανέλαβα δεν υπήρχε μηχανισμός καθαρισμού τους. Τον φτιάξαμε και πλέον υπάρχει. Το αυτονόητο στο Δήμο Αθηναίων δεν ήταν δεδομένο, δυστυχώς» ήταν τα λόγια του.
Για την Ομόνοια και την κάτω πλατεία Συντάγματος
«Έως τις 25 Μαρτίου θα είναι έτοιμη η κάτω πλατεία Συντάγματος και θα έχει αποδοθεί στους πολίτες» είπε ο κ Μπακογιάννης, ενώ επισήμανε ότι συνεχίζονται και τα έργα στην Πανεπιστημίου, προσδιορίζοντας τα Χριστούγεννα, ως καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου.
«…Περιμένετε μέχρι τα Χριστούγεννα. Λίγη υπομονή σας ζητάω. Η Αθήνα είναι υπερήφανη για την αρχαία της ιστορία, αλλά και για τον σύγχρονο εαυτό της. Είναι μια πύλη στην παγκοσμιοποίηση που θέλει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Δεν μπορούμε να μένουμε στάσιμοι και να παγιδευόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο. Προχωρήσαμε σε μια λογική μετασχηματισμού της πόλης για να γίνει αντάξια των πολιτών της. Ήδη έχουμε μια όμορφη πλατεία Ομονοίας που ενώνει την Αθήνα.
Επίσης, με την ολοκλήρωση του έργου της κάτω πλατείας στο Σύνταγμα, θα υπάρχει μια φυσιολογική συνέχεια της πάνω και κάτω πλατείας Συντάγματος.
Μέχρι τα Χριστούγεννα θα παραδώσουμε και την Πανεπιστημίου, όπου θα γίνει και γενναία φύτευση, θα δημιουργηθεί ένας αστικός κήπος».
Για τον Μεγάλο Περίπατο, ο κ Μπακογιάννης σημείωσε πως το έργο θα γίνει καλύτερο «καθώς η πιλοτική εφαρμογή βοήθησε να διαπιστωθεί η ανάγκη αλλαγών και παρεμβάσεων».
Όπως είπε: «Καταλαβαίνω ότι επειδή ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε μια τέτοια μεθοδολογία στην Αθήνα, μπορεί να ξένισε. Όσο καλή και να είναι μια μελέτη πρέπει να περάσει από μια πιλοτική φάση. Αυτό κάναμε. Βγήκαμε όλοι σοφότεροι, το έργο θα γίνει πολύ καλύτερο από τον πρώτο σχεδιασμό».
Ο Δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε επίσης, δύο σημαντικά έργα στον Εθνικό Κήπο, στο πλαίσιο ανάπλασής του. Την αναδημιουργία της παιδικής χαράς από το μηδέν και την ανάπλαση των θερμοκηπίων του, ώστε να μπορούν να είναι επισκέψιμα από παιδιά και σχολεία.
Για τον Λυκαβηττό
Υπογράμμισε πως συνεχίζεται η μεγάλη παρέμβαση για τα αντιπλημμυρικά έργα, τη διαμόρφωση μονοπατιών και τις φυτεύσεις βάσει εισηγήσεων ειδικών. Παράλληλα, υπογράμμισε τις προσπάθειες για επαναλειτουργία του θεάτρου έως το καλοκαίρι του 2023.
«Στο Λυκαβηττό προχωράει ένα μεγάλο έργο. Δουλεύουμε 7 αντιπλημμυρικά έργα εκεί. Έχει 3,5 χλμ. μονοπάτια τα οποία ανακατασκευάζονται και γίνεται αναδιαμόρφωση του δρόμου με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Θα αντικαταστήσουμε την άσφαλτο με χωμάτινα, υδατοπερατά υλικά.
Επίσης, στόχος μας είναι μέχρι το καλοκαίρι του 2023 να ανοίξει ξανά το Θέατρο του Λυκαβηττού, που παραμένει κλειστό για πάνω από 10 χρόνια».
Για τις κοινωνικές υποδομές του Δήμου Αθηναίων
Ο κ Μπακογιάννης αναφέρθηκε στο σύγχρονο πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων με δυνατότητα φιλοξενίας έως και 400 αστέγων σε συνθήκες αξιοπρέπειας, όπως και στον Ξενώνα Φιλοξενίας Αστέγων Χρηστών.
«Το κοινωνικό έργο δε γίνεται για το φως, αλλά για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τον σεβασμό που οφείλουμε απέναντι στους άλλους και στον εαυτό μας.
Οι άστεγοι έχουν πρόσωπο και όνομα. Δεν υπήρχαν υποδομές στον Δήμο Αθηναίων για να φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι. Το πρώτο που κάναμε ήταν να δημιουργήσουμε το Πολυδύναμο Κέντρο για τους αστέγους και το λέμε Πολυδύναμο γιατί προσφέρει τρεις υποδομές. Είναι Κέντρο Ημέρας, όπου μπορεί ο άστεγος να έρθει να κάνει ένα ντους, να φάει, να μιλήσει με γιατρό….Επίσης, είναι Υπνωτήριο όπου έρχονται κάποιοι άνθρωποι μόνο για τον ύπνο και είναι και Ξενώνας. Το Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου μπορεί συνολικά να φιλοξενήσει έως 400 ανθρώπους. Δεχόμαστε επισκέψεις από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που θεωρούν ότι αυτή είναι πλέον μια καλή ευρωπαϊκή πρακτική.
Αντίστοιχα, δημιουργήσαμε μιαν άλλη δομή φιλοξενίας για έως 100 ανθρώπους. Πρόκειται για έναν ξενώνας αστέγων χρηστών. Είναι μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Έρχονται συνάνθρωποί μας, παρατημένοι, δίνουν τη μάχη τους και βρίσκουν το δρόμο για τη θεραπεία τους κι έχουμε δεκάδες ανθρώπους που το πετυχαίνουν. Η Φωτεινή Λεομπίλλα είναι ο άνθρωπος πίσω από τη δομή. Έχει ζήσει το πρόβλημα από μέσα, είναι σπουδαία επιστήμονας και δίνει τρομερή μάχη. Είμαστε τυχεροί που την έχουμε στην ομάδα μας».
Για τον Πολιτισμό στην Αθήνα
«Θέλαμε όλη την Αθήνα μια σκηνή. Δεν θέλαμε να περιοριζόμαστε σε κλειστούς χώρους, θέλαμε να ανοιχτούμε. Θέλαμε να λειτουργήσουμε σαν μια ανοιχτή, ελεύθερη πλατφόρμα όπου ο καθένας θα μπορούσε να βρει ένα χώρο να εκφραστεί.
Μετά ήρθε η πανδημία και αυτό μας ανάγκασε να αναθεωρήσουμε τον σχεδιασμό μας. Θέλαμε να κρατήσουμε ζωντανό τον Πολιτισμό στην πόλη.
Οι άνθρωποι των τεχνών χτυπήθηκαν άσχημα από την πανδημία και αισθανθήκαμε ότι καλώς δίνεται προτεραιότητα στον Αρχαίο Πολιτισμό, αλλά πρέπει να στηριχθεί και ο σύγχρονος πολιτισμός. Γι αυτό και ο Δήμος Αθηναίων με μια σειρά από δράσεις, παρεμβάσεις, προγράμματα όπως για παράδειγμα οι δεκάδες συναυλίες που έγιναν το καλοκαίρι στην Τεχνόπολη ή οι εκδηλώσεις του ΟΠΑΝΔΑ, έδωσε προτεραιότητα στους ανθρώπους του πολιτισμού για να σταθούν όρθιοι μέσα στην κρίση.
Ελπίζουμε από το καλοκαίρι και μετά να μπούμε σε μια σχετική κανονικότητα, να επιστρέψουμε στους αρχικούς μας στόχους και να διαχυθεί η μαγεία του Πολιτισμού στις γειτονιές της πόλης».
Πηγή
Author: