Η δημοσιοποίηση της μελέτης που ανατέθηκε από τον Δήμο Κοζάνης για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας κατασκευής του νέου νοσοκομείου πυροδότησε τη συζήτηση για τον υγειονομικό χάρτη στην περιφέρειά μας.
Στον απόηχο των συζητήσεων και του δημόσιου λόγου, αποδείχτηκε πως ακόμη και οι διαφωνούντες δεν είναι ικανοποιημένοι με το επίπεδο των υγειονομικών υπηρεσιών.
Από το 2011 επεσήμαινα ότι «Η συζήτηση για το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας που απολαμβάνουμε σαν Κοζανίτες, σαν Δυτικομακεδόνες, βρίσκεται στο επίκεντρο». Έκτοτε ελάχιστα άλλαξαν. Η αγωνία παραμένει και μάλιστα επιτείνεται, καθώς η πανδημία ανέδειξε στο μέγιστο βαθμό ελλείψεις υποδομών και στελέχωσης, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στις υγειονομικές δομές.
Δεν είναι όμως μόνο η διάχυτη στους πολίτες αντίληψη σχετικά με την ανάγκη αναβάθμισης των υγειονομικών υπηρεσιών, που καταδεικνύει την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου νοσοκομείου.
Κατά καιρούς το ίδιο εξέφρασαν και άλλες πλευρές: Από το 2011 μελέτη του ΕΚΠΑ προτείνει τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στην Κοζάνη. Η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, κυρίας Γκάγκα, κινείται στην ίδια κατεύθυνση.
Σε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει «Η περιφέρεια έχει απόλυτη ανάγκη από τη δημιουργία ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου το οποίο θα είναι σε θέση να προσελκύσει ιατρικό δυναμικό υψηλού επιπέδου, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, όχι μόνο στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και στους κατοίκους περιφερειών γειτονικών χωρών».
Επιπλέον, όπως από το 2011 σημείωνα “Το Μαμάτσειο σήμερα μετά τις επεκτάσεις του ασφυκτιά. Ασφυκτιά από την χωροθέτησή του μέσα σε πυκνοδομημένη περιοχή στον αστικό ιστό. Ασφυκτιά από την έλλειψη ζωτικού χώρου μέσα στο οικόπεδό του.”
Η αναγκαιότητα δημιουργίας νέου νοσοκομείου είναι αδιαμφισβήτητη και πολλαπλώς τεκμηριωμένη, ενώ αποτυπώνει την απαίτηση όλων των πολιτών.
Την αναγκαιότητα αυτή επιπρόσθετα τεκμηριώνουν:
● Το ποσοστό ικανοποίησης από τις υπηρεσίες υγείας που απολαμβάνουν οι πολίτες (το χαμηλότερο στην Ευρώπη)
● Ο αριθμός των πολιτών που αναγκαστικά προσφεύγουν σε υγειονομικές μονάδες εκτός περιφέρειας
● Ο αριθμός των πολιτών που προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα
Για εμάς ήταν και είναι πάγιο αίτημα που απαντά στις ανάγκες των δημοτών που υπηρετούμε, χωρίς σκοπιμότητες ή αντιπαλότητες, που σε τόσο σοβαρά ζητήματα δεν έχουν θέση.
Τίθεται όμως το ερώτημα: Είναι η κατάλληλη στιγμή σήμερα; Η απάντηση είναι ναι, σήμερα είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή. Κατά την δεκαετία που διανύουμε υπάρχει μία εξαιρετική συγκυρία όσον αφορά τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία: Ταμείο ανάκαμψης – νέο ΕΣΠΑ – Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης – ΣΔΙΤ συνιστούν ένα ισχυρό οικονομικό πλαίσιο, που όμοιό του δεν πρόκειται να υπάρξει για την περιοχή μας: Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία.
Η προτεινόμενη θέση χωροθέτησης του νέου νοσοκομείου στο πρώην στρατόπεδο Ρωμανέλη κρίνεται ως η καταλληλότερη, καθώς:
● Είναι το κεντρικότερο σημείο της Περιφέρειας με εύκολη προσβασιμότητα
● Αποτελεί «κέντρο βάρους» συνυπολογίζοντας πληθυσμούς και αποστάσεις. Το αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία.
● Βρίσκεται σε δημοτική έκταση, άμεσα διαθέσιμη για αυτή τη χρήση
Το ενδιαφέρον μας για τη δημόσια Υγεία στον τόπο μας είναι διαχρονικό και έμπρακτο: Δωρεά ασθενοφόρου στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο, κατασκευή νέου κτηρίου για τη στέγαση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, κατασκευή νέου κτηρίου για την εγκατάσταση του Μαγνητικού Τομογράφου. Το ίδιο ενδιαφέρον οδήγησε στην ανάθεση μελέτης σκοπιμότητας για την ίδρυση νέου νοσοκομείου.
Στα παραδοτέα της σχετικής μελέτης σημειώνονται -και αφορούν το πλαίσιο που είχαμε θέσει εξ αρχής στους μελετητές-:
“ Στόχος, είναι η μελέτη:
● να αποτελέσει τη βάση για την έναρξη και περαιτέρω ανάπτυξη ενός τεκμηριωμένου, εποικοδομητικού διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς, με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και την Κοινωνία των Πολιτών για τον ανασχεδιασμό της νοσοκομειακής φροντίδας στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας
και
● να αναδείξει τις δυνατότητες αναβάθμισης των υφιστάμενων υπηρεσιών αλλά και συμπλήρωσής τους με επιπρόσθετες, εξειδικευμένες υπηρεσίες ώστε να ικανοποιείται ο Οικουμενικός Στόχος για την Υγεία όπως ορίσθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, ‘’Κάλυψη Υγειονομικής Περίθαλψης για Όλους’’.
Οι αποφάσεις για τον υγειονομικό χάρτη της Χώρας αποτελούν ούτως ή άλλως κρατική αρμοδιότητα και όχι τοπική υπόθεση. Εμείς από την πλευρά μας πράξαμε το καθήκον μας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ξεκάθαρα έναν διεκδικητικό θεσμό και με αυτόν τον ρόλο προτείνουμε και διεκδικούμε τεκμηριωμένα για το καλό του τόπου και των δημοτών μας.
Μάλιστα για πρώτη φορά η διεκδίκηση για το νέο Νοσοκομείο τέθηκε δημόσια, ενώπιον του Πρωθυπουργού της χώρας.
Σήμερα, καλούμαστε όλοι να απαντήσουμε στο καίριο ερώτημα:
Θέλουμε ένα νέο νοσοκομείο, ένα αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας με ποιοτικές υπηρεσίες για όλους ή θέλουμε το νοσοκομείο μας να είναι ενδιάμεσος σταθμός προς υγειονομικές μονάδες μεγάλων αστικών κέντρων;
Πηγή
Author: