Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε στη Βουλή την τροπολογία με την οποία αναστέλλεται, για όσο διάστημα συνεχίζει να ισχύει η παρέμβαση στη χονδρική ρεύματος, η δυνατότητα των προμηθευτών να διατηρούν τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα τιμολόγια θα είναι σταθερά. Αντίθετα, οι διακυμάνσεις στη χονδρεμπορική ρεύματος θα αποτυπώνονται μέσω των αλλαγών που θα κάνουν ανά μήνα οι πάροχοι στη βασική και ενιαία χρέωση.
Η τροπολογία περιέχει τα ισχύοντα σχετικά με το τι στοιχεία θα αναγράφονται στο εξής στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Επίσης, προβλέπεται αλλαγή προμηθευτή ως αποτέλεσμα μεταβολής των χρεώσεων προμήθειας δίχως χρέωση για τους πελάτες ή αποζημίωση για τον προμηθευτή λόγω πρόωρης αποχώρησης.
Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση και σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους, το αργότερο δύο μήνες πριν από την εφαρμογή τους, τις πάγιες χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας που εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας. Για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου οι ανακοινώσεις θα πρέπει να γίνουν έως τις 10 Ιουλίου 2022.
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα από πάροχο σε πάροχο αναζητώντας το φθηνότερο τιμολόγιο με το που θα λαμβάνουν τον πρώτο λογαριασμό ρεύματος στα χέρια τους, χωρίς καμία υποχρέωση αποζημίωσης στον προηγούμενο πάροχο.
«Καθόλη τη διάρκεια ισχύος του μέτρου, η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου, ως συνέπεια των χρεώσεων προμήθειας γίνεται αζημίως για τους πελάτες και δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή λόγω πρόωρης αποχώρησης», αναφέρει χαρακτηριστικά η τροπολογία.
Επομένως, πλέον θα υπάρχει μία και μόνο χρέωση για το ρεύμα που θα καλείται να πληρώσει ένα νοικοκυριό ή επιχείρηση, για την ηλεκτρική ενέργεια που κατανάλωσε.
Πλέον οι προμηθευτές από την 1η Ιουλίου και για ένα χρόνο θα έχουν την δυνατότητα να έχουν τριών ειδών τιμολόγια:
- Σταθερά
- Κυμαινόμενα με όριο διακύμανσης
- Κυμαινόμενα χωρίς όριο διακύμανσης
Τα κυμαινόμενα τιμολόγια θα διαμορφώνονται από δύο συνιστώσες:
Α)Τη μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς (συνεπώς αυτό το μέρος του τιμολογίου θα αυξομειώνεται ανάλογα με το κόστος του ρεύματος, όπως γινόταν μέχρι σήμερα με τη ρήτρα).
Β) Την κάλυψη του λειτουργικού κόστους της εταιρείας προμήθειας συν ένα εύλογο κέρδος (συνεπώς αυτό το μέρος του τιμολογίου θα είναι πάνω – κάτω σταθερό).
Τα υφιστάμενα τιμολόγια με ρήτρα θα μετατραπούν σε κυμαινόμενα με ή χωρίς όριο διακύμανσης, ανάλογα με την επιλογή του καταναλωτή που θα κληθεί να επιλέξει.
Σε κάθε περίπτωση, το κόστος που πλήρωνε ο καταναλωτής μέσω της ρήτρας θα ενσωματωθεί τώρα στην ενιαία μοναδική χρέωση (η οποία θα μεταβάλλεται βάσει των αυξομειώσεων των χονδρεμπορικών τιμών). Στην πράξη, το συνολικό ποσό που πλήρωνε πριν ο καταναλωτής για το άθροισμα βασικής χρέωσης και ρήτρας αναπροσαρμογής, θα το πληρώνει τώρα ως ενιαία χρέωση χωρίς να υπάρχει η ξεχωριστή αναγραφή της ρήτρας.
Πρακτικά, το σύστημα μέσω του οποίου ασκούσε η κυβέρνηση την πολιτική ελαφρύνσεων, δηλαδή η παροχή επιδοτήσεων, θα συνεχιστεί και θα είναι ο βασικός τρόπος μείωσης των μεγάλων επιβαρύνσεων για τους καταναλωτές.
Λόγω της εφαρμογής της κυβερνητικής παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα έχει περισσότερα χρήματα για να δοθούν επιδοτήσεις στους καταναλωτές. Τα παραπάνω χρήματα προκύπτουν από την επιβολή πλαφόν στα έσοδα που λαμβάνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί ανάλογα με την τεχνολογία παραγωγής.
Ταυτόχρονα θα συνεχίζουν να εισρέουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης τα ποσά από τις δημοπρασίες ρύπων, τα πλεονάσματα των ΑΠΕ και τα υπόλοιπα από το ταμείο των ΥΚΩ.
Τα νέα τιμολόγια, χωρίς ρήτρα, θα ισχύσουν για τις καταναλώσεις από 1ης Αυγούστου 2022 και έως τον Ιούλιο του 2023 . Η εφαρμογή του μέτρου μπορεί να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή να λήξει νωρίτερα εφόσον δεν διατηρηθεί σε ισχύ ο προσωρινός μηχανισμός επιστροφής εσόδων από τη χονδρεμπορική αγορά, που θεσπίστηκε με διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο και θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου.
Η τροπολογία, όπως προαναφέρθηκε, παρέχει δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή στους καταναλωτές ακόμη και κάθε μήνα, χωρίς «πέναλτι», δηλαδή χωρίς κόστος.
https://www.news247.gr/
Πηγή
Author: