«Αποτυχία του “επιτελικού κράτους” στη διοργάνωση της απογραφής» καταγγέλλουν 17 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών.
Οι Βουλευτές, αναδεικνύοντας πλείστες προβληματικές παραμέτρους, υπογραμμίζουν ότι «η προβληματική αυτή απογραφή που τα αποτελέσματά της θα μας “συντροφεύουν” για μια ολόκληρη δεκαετία, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα, εφόσον μια σειρά αποφάσεων και δράσεων στο μέλλον θα βασιστεί σε λανθασμένα στοιχεία».
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι δεν ξέχασαν να τονίσουν τις κομβικές επιπτώσεις της Απογραφής στους ΟΤΑ, σημειώνοντας συγκεκριμένα:
«Υπογραμμίζεται ότι ο πληθυσμός, όπως προκύπτει από την απογραφή, αποτελεί τον κομβικό παράγοντα, βάσει του οποίου καθορίζονται πλείστες παράμετροι για την οργάνωση και λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήτοι για τη ζωή των τοπικών κοινωνιών ανά την Επικράτεια.
Ενδεικτικά, ο πληθυσμός είναι καθοριστικό κριτήριο κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) από το Κεντρικό Κράτος στους Δήμους και στις Περιφέρειες.
Επιπλέον, η διάκριση των Ο.Τ.Α. βάσει πληθυσμιακού ορίου τίθεται ως κριτήριο ορισμού αυτών ως δυνητικών δικαιούχων σε πλήθος Προσκλήσεων χρηματοδοτικών Προγραμμάτων.
Μέχρι και η ίδια η θεσμική λειτουργία της τοπικής δημοκρατίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον πληθυσμό που θα προκύψει από την απογραφή (αρ.87 του ν.4804/2021). Για παράδειγμα, το ισχύον νομικό πλαίσιο ορίζει διαφορετικό αριθμό Αιρετών στα Δημοτικά Συμβούλια και στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων αναλόγως του πληθυσμού, ενώ προβλέπονται διαφορετικά όργανα για τις Δημοτικές Κοινότητες άνω και κάτω των 300 κατοίκων (Συμβούλιο ή μόνο Πρόεδρος, αντιστοίχως).»
Οι Βουλευτές Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου, Ευαγγελία Λιακούλη, Γιώργος Αρβανιτίδης, Ιλχάν Αχμέτ, Χρήστος Γκόκας, Γιώργος Καμίνης, Χαράλαμπος Καστανίδης, Βασίλειος Κεγκέρογλου, Χαρά Κεφαλίδου, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, Γεώργιος Μουλκιώτης, Μπουρχάν Μπαράν, Δημήτριος Μπιάγκης, Γεώργιος Παπανδρέου, Ανδρέας Πουλάς, Κώστας Σκανδαλίδης, Γεώργιος Φραγγίδης.
θέτουν, λοιπόν, πέντε σημαντικά ερωτήματα προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, μεταξύ των οποίων και ερώτημα ειδικά για την Αυτοδιοίκηση:
«- Θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή η Απογραφή και πότε;
– Θα δοθούν τελικά στη δημοσιότητα τα πραγματικά πρωτογενή δεδομένα της Απογραφής ή απλώς στοιχεία με βάση επεξεργασίες και εκτιμήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ;
– Ποιο είναι το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν απογράφηκαν;
– Πόσο μας κόστισε η Απογραφή του 2021 σε σχέση με την προηγούμενη;
– Δεσμεύεστε για την πλήρη καταβολή της αμοιβής που τίθεται εν αμφιβόλω των χιλιάδων απογραφέων, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους άνεργοι, απασχολήθηκαν, για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς καμία οργάνωση ούτε σχέδιο;
– Ποιοι ευθύνονται για το φιάσκο και με ποιο τρόπο θα καταλογιστούν οι ευθύνες;
– Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για τη σταδιακή επέλευση των αποτελεσμάτων της απογραφής στην οργάνωση και λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να αποτραπεί κίνδυνος αιφνίδιας ριζικής ανατροπής στους πόρους και στην κατηγοριοποίηση των Ο.Τ.Α. που θα διατάρασσε ή/και διέκοπτε την ομαλή άσκηση των αρμοδιοτήτων τους;»
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης
Πηγή
Author: