Την 17η Ιανουαρίου 2022 εκδόθηκε Εγκύκλιος για τον ν.4795/2021 (που έχει πάρει Φ.Ε.Κ. από την 17η Απριλίου 2021) και ειδικά για τις διατάξεις που αφορούν τους Συμβούλους Ακεραιότητας στις Δημόσιες Υπηρεσίες.
Στην Εγκύκλιο παρουσιάζεται το περιεχόμενο των άρθρων για το νέο θεσμό, όπως για τις αρμοδιότητες των Συμβούλων Ακεραιότητας, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους, τη σύσταση Μητρώου Συμβούλων Ακεραιότητας, την πιστοποίησή τους, την πλήρωση των σχετικών θέσεων, την υπηρεσιακή τους κατάσταση, τον συντονισμό τους, κλπ.
Από την εκτενή Εγκύκλιο, ο AIRETOS.GR υπογραμμίζει την εξής παράγραφο που θέτει συγκεκριμένη προθεσμία ενέργειας:
« Παρακαλούνται οι Φορείς που εμπίπτουν στο β’ και γ’ εδάφιο της παρ.1 του αρ.23 του ν.4795/2021 και επιθυμούν να συστήσουν Αυτοτελές Γραφείο Συμβούλου Ακεραιότητας εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο λόγω των αρμοδιοτήτων τους και του αριθμού των Υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτούς με βάση την εξουσιοδοτική διάταξη της παρ.1 του αρ.80 του ως άνω νόμου, να υποβάλουν το σχετικό αίτημα προς τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για παροχή γνώμης, το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2022. »
Υπενθυμίζουμε ότι η παρ.1 του αρ.23 του ν.4795/2021 ορίζει:
« Σε κάθε Υπουργείο συνιστάται Αυτοτελές Γραφείο Συμβούλου Ακεραιότητας, το οποίο υπάγεται ως οργανική μονάδα στον Υπουργό. Από τη ρύθμιση του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται τα Υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Είναι δυνατή η σύσταση Αυτοτελούς Γραφείου Συμβούλου Ακεραιότητας στα Υπουργεία του προηγούμενου εδαφίου, σε Ανεξάρτητες Αρχές, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, σε αυτοτελείς υπηρεσίες, σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο λόγω των αρμοδιοτήτων του Φορέα και του αριθμού των Υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτόν, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στην παρ.1 του αρ.80. »
Η παρ.1 του αρ.80 του ίδιου νόμου αναφέρει:
« Με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου Υπουργού ή του Επικεφαλής του Φορέα, η οποία υποβάλλεται στον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για παροχή γνώμης, είναι δυνατή η σύσταση Αυτοτελούς Γραφείου Συμβούλου Ακεραιότητας στους φορείς του γ’ εδαφίου της παρ.1 του αρ.23. Με την Απόφαση σύστασης του προηγούμενου εδαφίου δύναται να προβλέπεται ότι το Αυτοτελές Γραφείο Συμβούλου Ακεραιότητας που συνιστάται σε έναν ΟΤΑ Α’ βαθμού είναι αρμόδιο και για άλλους ΟΤΑ Α’ βαθμού. »
Ολόκληρη η αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/195/οικ.693/17.1.2022 Εγκύκλιος
Πηγή
Author: