Σύσκεψη για το θέμα των Π.Ο.Α.Υ στον Πόρο: Ζοφερό το μέλλον του Σαρωνικού

Σύσκεψη για το θέμα της αποτροπής δημιουργίας βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένων Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στον Σαρωνικό πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21.5.2022 στον Πόρο, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη. Στη σύσκεψη είχαν προσκληθεί όλοι οι Δήμαρχοι και οι βουλευτές νησιών και ακτών του Σαρωνικού δυτικά και νότια της Σαλαμίνας έως την Ύδρα, καθώς και οι Περιφερειάρχες και τοπικοί Αντιπεριφερειάρχες Αττικής και Πελοποννήσου.

 

Ωστόσο, το παρών έδωσαν μόνο οι Δήμαρχοι Επιδαύρου Τ. Χρόνης και Ξηρομέρου Γ. Τριανταφυλλάκης (συντονιστής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής περιοχών με ιχθυοκαλλιέργειες), η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Μπόγρη–Θεοδωρακοπούλου και οι βουλευτές Γ. Γκιόλας (Αργολίδας/ΣΥΡΙΖΑ), Θ. Δρίτσας (Α΄ Πειραιά/ΣΥΡΙΖΑ) και Χρ. Μπουτσικάκης (Α΄ Πειραιά Ν.Δ.). Επίσης, ενημέρωσαν ότι δεν μπορούσαν να παραβρεθούν εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων οι Δήμαρχοι Αγκιστρίου Γ. Αθανασίου, Αίγινας Γ. Ζορμπάς και Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος και οι βουλευτές (Α΄ Πειραιά/ΝΔ) Κ. Κατσαφάδος, Ν. Μανωλάκος και Γ. Μελάς. Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Δημητριάδης είχε αρχικά καλέσει τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη να συγκαλέσει την σύσκεψη αυτή στην Αθήνα και καθώς ο Περιφερειάρχης δεν το έπραξε, ο Δήμαρχος Πόρου ανέλαβε ο ίδιος την πρωτοβουλία για τη σύγκλησή της. 


Τα συμπεράσματα της σύσκεψης ήταν τα ακόλουθα:


Δεδομένης της κρισιμότητάς του θέματος, η αντιμετώπιση του οποίου δεν πρέπει να επηρεαστεί από την αντικειμενική αδυναμία ορισμένων να προσέλθουν στη σύσκεψη του Πόρου, ο Δήμος Πόρου καλεί δημόσια κάθε ενδιαφερόμενο Δήμο και βουλευτή που τυχόν θέλει να ακολουθήσει, να ενισχύσει και να συμπληρώσει τις ανωτέρω ενέργειες, να ενημερώσει σχετικά τον Δήμο Πόρου εντός δύο εβδομάδων.


Σημειώνεται ότι, στον Σαρωνικό επίκειται η ίδρυση 5 Π.Ο.Α.Υ. (Σαλαμίνα-Διαπόρια, Μέγαρα, Κόρφος-Επίδαυρος, Μέθανα, Πόρος), μέσω των οποίων η έκταση της ιχθυοκαλλιέργειας θα αυξηθεί 32 φορές και η παραγωγή θα απελευθερωθεί μετά από 5 χρόνια. Έτσι, η πλέον επιβαρυμένη θάλασσα της χώρας και διέξοδος των 4εκ. κατοίκων της πρωτεύουσας στη θάλασσα, θα μετατραπεί σε μια ενιαία βιομηχανική ζώνη ιχθυοκαλλιέργειας που θα αποτελεί την 1η ιχθυοπαραγωγό περιοχή στην Ελλάδα (από 7η σήμερα). Από την αύξηση αυτή θα απορρίπτονται καθημερινά στη θάλασσα λύματα ιχθύων που αντιστοιχούν σε ανθρώπινο πληθυσμό άνω των 1,7 εκ. ατόμων και τόνοι φορμόλης, φαρμάκων, τροφών κ.ά. Μάλιστα, στα παραπάνω νούμερα δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία μεμονωμένων ιχθυοτροφείων, όπως εκείνων στο Αγκίστρι και το Τρίκερι Ύδρας. Οι παραπάνω θαλάσσιες εκτάσεις, μαζί με αντίστοιχου μεγέθους χερσαίες εκτάσεις, θα περιέλθουν στη διαχείριση της πολυεθνικής εταιρίας που σήμερα ελέγχει τον κλάδο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, και σε αυτές πρόκειται να κατασκευαστούν συσκευαστήρια, αποθήκες, ιδιωτικοί δρόμοι και λιμενικές εγκαταστάσεις κ.ά. σε δάση, αιγιαλούς και παραλίες και σε ιδιωτικούς χώρους που πλέον δεν θα έχουν άλλες επιτρεπτές χρήσεις.


Πηγή
Author:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα