Σύσκεψη για το θέμα της αποτροπής δημιουργίας βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένων Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στον Σαρωνικό πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21.5.2022 στον Πόρο, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη. Στη σύσκεψη είχαν προσκληθεί όλοι οι Δήμαρχοι και οι βουλευτές νησιών και ακτών του Σαρωνικού δυτικά και νότια της Σαλαμίνας έως την Ύδρα, καθώς και οι Περιφερειάρχες και τοπικοί Αντιπεριφερειάρχες Αττικής και Πελοποννήσου.
Ωστόσο, το παρών έδωσαν μόνο οι Δήμαρχοι Επιδαύρου Τ. Χρόνης και Ξηρομέρου Γ. Τριανταφυλλάκης (συντονιστής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής περιοχών με ιχθυοκαλλιέργειες), η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Μπόγρη–Θεοδωρακοπούλου και οι βουλευτές Γ. Γκιόλας (Αργολίδας/ΣΥΡΙΖΑ), Θ. Δρίτσας (Α΄ Πειραιά/ΣΥΡΙΖΑ) και Χρ. Μπουτσικάκης (Α΄ Πειραιά Ν.Δ.). Επίσης, ενημέρωσαν ότι δεν μπορούσαν να παραβρεθούν εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων οι Δήμαρχοι Αγκιστρίου Γ. Αθανασίου, Αίγινας Γ. Ζορμπάς και Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος και οι βουλευτές (Α΄ Πειραιά/ΝΔ) Κ. Κατσαφάδος, Ν. Μανωλάκος και Γ. Μελάς. Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Δημητριάδης είχε αρχικά καλέσει τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη να συγκαλέσει την σύσκεψη αυτή στην Αθήνα και καθώς ο Περιφερειάρχης δεν το έπραξε, ο Δήμαρχος Πόρου ανέλαβε ο ίδιος την πρωτοβουλία για τη σύγκλησή της.
Τα συμπεράσματα της σύσκεψης ήταν τα ακόλουθα:
-
Το περιορισμένο ενδιαφέρον των αιρετών εκπροσώπων των περιοχών του Δυτ. & Νότ. Σαρωνικού για το θέμα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει έδαφος και νομιμοποίηση για κοινό αγώνα με κοινό αίτημα την ματαίωση του σχεδιασμού ιχθυο-βιομηχανοποίησης του Σαρωνικού.
-
Το περιορισμένο ενδιαφέρον των αιρετών εκπροσώπων των παράκτιων περιοχών όλης της χώρας, οδηγεί σε αντίστοιχο συμπέρασμα και αναφορικά με τον αγώνα για αναθεώρηση του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών.
-
Η απόλυτη αδιαφορία όλων των Περιφερειών της χώρας, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για το θέμα ενισχύει τα παραπάνω συμπεράσματα και επιπλέον προκαλεί απογοήτευση σχετικά με τον ρόλο τους και με την αποδοχή του θεσμικού παραγκωνισμού τους.
-
Κανένα κόμμα δεν έχει δηλώσει ότι είναι στις προθέσεις του η αναθεώρηση του σχεδιασμού και κανένας βουλευτής δεν έχει καταθέσει δημόσια (ούτε κατά τη σύσκεψη) συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του θέματος.
-
Η θέση του Δήμου Πόρου αναφορικά με την δική του περιοχή, είναι ότι ζητάει την πλήρη ακύρωση του σχεδιασμού δημιουργίας Π.Ο.Α.Υ. και δηλώνει ότι η μη-αποδοχή του αιτήματος συνιστά casus belli για την τοπική κοινωνία και δεν μπορεί γίνει αποδεκτή. Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν αποσύρει άμεσα (πριν τις εθνικές εκλογές) τον σχεδιασμό, ο Δήμος μας έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις και ολοκληρωτική σύγκρουση προκειμένου να προστατεύσει το νησί. Στο πλαίσιο αυτό, θα ληφθεί καταρχάς από το Δ.Σ. Απόφαση αποχής των κατοίκων του Πόρου από τις εθνικές εκλογές και κήρυξης όλων των εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και της Βουλής ως θεσμικά ανεπιθύμητων στην περιοχή μας. Επίσης, ο Δήμος ξεκινάει ήδη καμπάνια (φυλλάδια, πανό, social media) για να επικοινωνήσει τις θέσεις του.
-
Σε ό,τι αφορά την ανάληψη κοινών ενεργειών, ο Δήμος Πόρου επαναπροσδιορίζει το κάλεσμά του προς όσους Δήμους τυχόν επιθυμούν να αγωνιστούν για την αποτροπή δημιουργίας Π.Ο.Α.Υ. στις δικές τους περιοχές ή για άλλες «κόκκινες γραμμές» που τυχόν προσδιορίσουν (π.χ. ως προς το μέγεθος των Π.Ο.Α.Υ. ή συγκεκριμένες ζώνες τους):
-
Πραγματοποίηση συνάντησης με τον Πρωθυπουργό εντός του Ιουνίου, στην οποία όποιοι Δήμοι συμμετέχουν θα θέσουν τα αιτήματά τους αναφορικά με τις περιοχές τους και θα ζητήσουν καθαρή απάντηση για το αν αυτά γίνονται αποδεκτά. Κατά τη σύσκεψη του Πόρου ο βουλευτής Α΄ Πειραιά κ. Χρ. Μπουτσικάκης ανέλαβε να ζητήσει το ραντεβού αυτό και όσοι βουλευτές και Περιφερειάρχες ενδιαφέρονται για το θέμα καλούνται να ενισχύσουν το αίτημα και να συμμετέχουν στη συνάντηση.
-
Κάθε Δήμος που επιθυμεί να συμμετέχει στη συνάντηση, καλείται να ενημερώσει άμεσα τον Δήμο Πόρου και να αποσαφηνίσει εν όψει της συνάντησης ποια είναι τα αιτήματά του.
Δεδομένης της κρισιμότητάς του θέματος, η αντιμετώπιση του οποίου δεν πρέπει να επηρεαστεί από την αντικειμενική αδυναμία ορισμένων να προσέλθουν στη σύσκεψη του Πόρου, ο Δήμος Πόρου καλεί δημόσια κάθε ενδιαφερόμενο Δήμο και βουλευτή που τυχόν θέλει να ακολουθήσει, να ενισχύσει και να συμπληρώσει τις ανωτέρω ενέργειες, να ενημερώσει σχετικά τον Δήμο Πόρου εντός δύο εβδομάδων.
Σημειώνεται ότι, στον Σαρωνικό επίκειται η ίδρυση 5 Π.Ο.Α.Υ. (Σαλαμίνα-Διαπόρια, Μέγαρα, Κόρφος-Επίδαυρος, Μέθανα, Πόρος), μέσω των οποίων η έκταση της ιχθυοκαλλιέργειας θα αυξηθεί 32 φορές και η παραγωγή θα απελευθερωθεί μετά από 5 χρόνια. Έτσι, η πλέον επιβαρυμένη θάλασσα της χώρας και διέξοδος των 4εκ. κατοίκων της πρωτεύουσας στη θάλασσα, θα μετατραπεί σε μια ενιαία βιομηχανική ζώνη ιχθυοκαλλιέργειας που θα αποτελεί την 1η ιχθυοπαραγωγό περιοχή στην Ελλάδα (από 7η σήμερα). Από την αύξηση αυτή θα απορρίπτονται καθημερινά στη θάλασσα λύματα ιχθύων που αντιστοιχούν σε ανθρώπινο πληθυσμό άνω των 1,7 εκ. ατόμων και τόνοι φορμόλης, φαρμάκων, τροφών κ.ά. Μάλιστα, στα παραπάνω νούμερα δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία μεμονωμένων ιχθυοτροφείων, όπως εκείνων στο Αγκίστρι και το Τρίκερι Ύδρας. Οι παραπάνω θαλάσσιες εκτάσεις, μαζί με αντίστοιχου μεγέθους χερσαίες εκτάσεις, θα περιέλθουν στη διαχείριση της πολυεθνικής εταιρίας που σήμερα ελέγχει τον κλάδο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, και σε αυτές πρόκειται να κατασκευαστούν συσκευαστήρια, αποθήκες, ιδιωτικοί δρόμοι και λιμενικές εγκαταστάσεις κ.ά. σε δάση, αιγιαλούς και παραλίες και σε ιδιωτικούς χώρους που πλέον δεν θα έχουν άλλες επιτρεπτές χρήσεις.
Πηγή
Author: