Τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ομαλής συμβίωσης των ανθρώπων και των άγριων αλόγων, ζητά με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.
Στην επιστολή προς τους υφυπουργούς Ενέργειας & Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σίμο Κεδίκογλου, ο Περιφερειάρχης τονίζει την επικινδυνότητα που προκύπτει από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των άγριων αλόγων και παραπέμπει στον πρόσφατο τραυματισμό δύο νέων ανθρώπων συνέπεια τροχαίου, όταν τα άλογα μετακινήθηκαν από την ορεινή περιοχή και βγήκαν προς αναζήτηση τροφής στην εθνική οδό Μεσολογγίου – Αντιρρίου.
«Ζητάμε τη λήψη γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων, καθώς και την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών και της πανίδας τους, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την ομαλή συμβίωση των ανθρώπων των ορεινών, και όχι μόνο περιοχών, με τα άγρια ζώα» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης και αποσαφηνίζει ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η Περιφέρεια και οι Υπηρεσίες της δεν έχουν αρμοδιότητα να μεριμνούν για τα άγρια ζώα που ζουν στη φύση ελεύθερα (αρκούδες, αγριογούρουνα, ιπποειδή κλπ), δεδομένου ότι η ΔΑΟΚ και τα τμήματα κτηνιατρικής είναι υπεύθυνα για τη δημόσια υγεία για τις ζωοανθρωπονόσους και για τις ζωωνόσους στα οικόσιτα ζώα.
Στο σχετικό αίτημα επισημαίνεται ότι ενώ υπάρχει πρόσφατη απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων για τη δημιουργία συστήματος ταυτοποίησης και ιχνηλάτησης των δεσποζόμενων ιπποειδών ακόμα και των ανεπιτήρητων, σε αυτήν δεν γίνεται λόγος για τα άγρια άλογα (μη δεσποζόμενα και μη παραγωγικά).
Ο Περιφερειάρχης καταλήγει στην επιστολή του: «Θα ήταν σκόπιμο, κυρίως λόγω του κινδύνου που υφίσταται εξαιτίας των συνεχόμενων φαινομένων ατυχήματος με τα άγρια άλογα, να υπάρξει άμεσα ενημέρωση των υπηρεσιών του αρμόδιου Υπουργείου και να ορισθούν κατευθύνσεις για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει. Ίσως χρειάζεται νομική-νομοθετική ρύθμιση για τα ανωτέρω, ούτως ώστε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα να επιλυθεί το πρόβλημα».
Πηγή
Author: