Κατά την επίσκεψή του στην γαλακτοβιομηχανία, ο επιχειρηματίας ανέλυσε στον Δήμαρχο την ιστορία της επιχείρησης. Πως από ένα “μπατζαριό”, δηλαδή τυροκομείο το 1947 στο Βαθύπεδο Ιωαννίνων, πέρασε στα χέρια του το 1969. Αυτό το μοντέλο παραγωγής διατηρεί μέχρι και σήμερα. Από το 1970 άρχισε να παράγει την παραδοσιακή κεφαλογραβιέρα, που έγινε το κύριο προϊόν του τυροκομείου μέχρι το 1982 και έμελλε να εξελιχθεί σε «διαβατήριο» για τις διεθνείς αγορές. Η γαλακτοβιομηχανία Καράλης Α.Ε. εδρεύει στην Άρτα σε ιδιόκτητο χώρο με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ελληνικής κεφαλογραβιέρας ΠΟΠ (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης). Η εταιρεία εξάγει το 50% της παραγωγής της στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Σουηδία.
Με αφορμή αυτή την ιστορική αναδρομή της επιχείρησης ο Δήμαρχος σχολίασε: “Ακούγοντας τον κ. Καράλη καταλαβαίνει κανείς πολλά για την ιστορία, τις δυνατότητες και τους ανθρώπους μας. Η Άρτα είναι γεμάτη από ιστορίες ανθρώπων που κατάφεραν να στύψουν την πέτρα, να βιοποριστούν με αξιοπρέπεια και με το κεφάλι ψηλά. Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκομαι εδώ: να δείξουμε τις δυνατότητες αλλά και την δύναμη που κρύβει καθένας από εμάς. Σε μια εποχή του τρέχει και που το σημαντικό μπερδεύεται με το ασήμαντο, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στον πλούτο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει αυτός εδώ ο τόπος και οι άνθρωποί του”.
Πηγή
Author: